Surpriza de la Dunăre

Surpriza de la Dunăre
Ar putea fi o imagine cu naturăTuristic vorbind, până în urmă cu câteva zile, n-am avut așteptări prea mari de la Călărași. Orașul aflat la circa 115 kilometri de București, adică la puțin peste oră de mers cu mașina. Ce cred acum, după ce l-am vizitat? Că este un loc ideal pentru o escapadă de weekend, pentru relaxare, plajă, plimbări prin parcuri și pe Dunăre și, nu în ultimul rând, pentru o lecție de istorie.

Dacă m-ar întreba cineva de ce aș reveni în Călărași, aș spune fără ezitare: parcurile. Sincer, a fost o revelație să descopăr, mai întâi, Parcul Dumbrava, cu cascada sa uimitoare, cu aleile sale, cu locurile de joacă pentru copii și pasarelele pietonale. Tot aici, funcționează și-un ștrand, dar și Grădina Zoologică, pe care, din păcate, nu am vizitat-o. Apoi, la mică distanță, Parcul Central, ascuns printre arbori seculari, cu nenumărate busturi ale unor personalități din istoria României, cu faleza foarte frumoasă la Dunăre (mai precis, la brațul Borcea al Dunării).
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi în aer liber
Impresionant este un monument ridicat în 1913, în memoria ostașilor grăniceri victime ale scufundării șalupei Teleorman, la 31 octombrie 1912. Registrul istoric al Căpităniei Portului Călăraşi amintește de 101 ostași înecați, însă în presa vremii sunt consemnate în jur de 50 de victime. O tragedie tulburătoare, despre care nu știam înainte de a ajunge la Călărași. Peste tot, multe flori, bănci și amenajări peisagistice moderne, dar și ruinele Bibliotecii Județene ,,Alexandru Odobescu”. Tot de aici se poate lua catamaranul pentru a merge la Plaja Mare din Călărași! Sau, mai nou, cunoscută ca Samskara Beach. Eu am preferat s-o privesc și de la distanță, de la terasa agățată de malul Borcei, unde am avut o priveliște de vis.
ȘAr putea fi o imagine cu în aer liberi, mai mult decât atât, am băut unul dintre cele mai bune frappeuri din țară, la doar 16 lei.
O plimbare prin centrul orașului, m-a edificat asupra faptului că se dorește o transformare aici. Una în bine. Palatul Prefecturii, simbol al orașului, clădire înălțată în 1897 în stil neoclasic, se află în amplu proces de reabilitare. Șantierul din centrul urbei nu este o invitație prea bună pentru o vizită la obiectivele din zonă, precum Muzeul ,,Dunării de Jos” sau la Muzeul Municipal, însă lasă loc la multe speranțe. Iar gândind la numeroasele edificii istorice pe care le-am găsit renovate, (amestecate, desigur, cu altele ce stau să se prăbușească) cred că, într-un an, doi, ne vom putea plimba printr-un oraș mult mai atractiv turistic. Chiar și așa, trebuie să amintim că, printre altele, ne-au încântat Gimnaziul ,,Carol I” și statuia ecvestră a regelui Carol I, clădirea Muzeului Municipal, Casa Heliade, Hotelul ,,Hestia” și terasa acestuia, dar și ,,Aleea Regilor” din Parcul Central.
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Una peste alta, la Călărași am venit fără vise, însă am plecat cu multe povești. Frumoase. Pe care și tu poți să le afli, dacă alegi să vii măcar pentru o zi aici. Sunt sigur că nu vei regreta!

sursa Hai La Drum

Publicitate

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s