Afla despre cum poti contesta executarea abuziva a datoriilor fiscale

cba-comercio-internacional-sug2

 

Din cauza unor creante fiscale te poti trezi cu proprire pe venituri. Acest lucru il poate face ANAF-ul, dar la fel de bine il poate face si angajatorul, dupa caz – daca dispune de prevederi legale ce il obliga sa ia astfel de masuri. ANAF-ul trimite catre angajator si banci ca sumele disponibile din cadrul contului sa nu iti mai fie oferite spre folosinta.

Nu toata lumea stie, insa masurile de acest gen pot fi considerate ilegale, motiv pentru care unii vor cere sa faca contestare debite. Concret, banca nu are voie sa puna poprire pe mai mult de 1/3 din banii din cont, iar cand creditorii sunt mai multi atunci se pune poprire pe nu mai mult de jumatate din bani. Nu ai auzit de asta pentru ca in mare parte dintre cazuri toate sumele sunt efectiv blocate.
Legea spune destul de clar ca se pune sechestru sub forma popririi numai atunci cand debitorul prezinta riscul de a se sustrage, cautand solutii de a evita astfel colectarea platilor.

Creante fiscale si executarea pentru acestea

Orice creanta se prescrie in 5 zile de la termen. Ori ANAF-ul va gasi el o cale sa recupereze acei bani. Urmeaza evident executarea silita, insa poti depune contestatie, dar asta numai in instanta. In acest caz se poate invoca Art. 110 din codul de procedura fiscala.

Actul de executare silita este si el contradictoriu. Poate ca primul gand este ca vine din partea unei institutii abilitate, deci nu pui la indoiala ce ti se prezinta. Totusi analizeaza bine situatia. Pentru ca in unele cazuri sunt si hibe, lipsuri si deci vulnerabilitati, actul ar putea fi anulat in instanta. Unele contin lipsuri sau chiar erori.

Se considera ca acest act este nul in primul rand daca a fost emis de altcineva in afara de organul fiscal al zonei – din sectorul, judetul de care apartii. Deci atentie foarte mare la acest caz.

O alta situatie prin care actul acesta devine nul se refera la datele celui care il primeste. Trebuie sa existe o corectitudine a datelor, de la nume la adresa, semnatura. Atentie se va acorda si asupra motivarii actului si al datelor, atat de emitere, cat si din momentul in care intra in vigoare.
Datorii vechi
Primesti o instiintare mai veche de ceva ani si te gandesti in ce masura este corect sa ti se intample asta, in conditiile in care ar fi trebuit sa se prescrie. Un aspect cu care se pot combate astfel de situatii se refera in primul rand la imoralitatea si pasivitatea organelor, de a fi asteptat atat de mult pana sa emite acel act si pana sa ia masuri de colectare a debitelor.

Nu in cele din urma, o contestatie se poate realiza si in acele situatii in care suma ce se presupune ca trebuie recuperata este incerta.

Pentru cei care sunt interesati de acest gen de servicii, de contestare a debitelor, trebuie sa stie ca exista doua etape, cea pre-litigioasa, respectiv cea litigioasa. Fiecare in parte vizeaza la randul sau o serie de aspecte. Pentru detalii sfaturilegale.ro este o recomandare.

 

 

 

 

 

Un gând despre “Afla despre cum poti contesta executarea abuziva a datoriilor fiscale

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s