Vezi ce mult sufar? Trebuie sa ma iubesti!

                           „Vezi ce mult sufar? Trebuie sa ma iubesti!”

„Vezi cat de greu imi este? Sunt o victima, salveaza-ma!”
„Vezi cate trebuie sa indur? Iar eu nu am nicio vina…”
Suntem inconjurati de „victime” care nu-si asuma responsabilitatea vietii lor si dau mereu vina pe altii, care cauta (constient sau inconstient) drama pentru ca asa au observat ca primesc atentia si suportul celor din jur, care prin neajutorarea lor invatata si autointretinuta isi justifica dependenta de altii.
Cu totii trecem prin greutati prin viata, insa normal este ca un adult sa isi asume responsabilitatea si sa gaseasca solutii la orice problema. O victima insa nu vrea sa gaseasca rezolvarea, ci isi doreste doar sa primeasca mila si sa fie validata in suferinta ei. Daca faci greseala sa ii oferi solutii, raspunsurile ei vor fi „da, dar…”, „off, tu nu intelegi prin ce trec”, „eu nu pot”…
Sunt convinsa ca si tu cunosti astfel de persoane care se plang mereu, care parca au mereu cate o problema pe care o exacerbeaza, care dau vina pe oricine si pe orice (insa nu pe ele) pentru felul in care arata viata lor si care cauta sa fie ajutate sau salvate.
Daca faci greseala sa le validezi statutul de victima neajutorata, nu faci altceva decat sa le intretii beneficiile secundare pe care le cauta: atentie, sprijin emotional si de alta natura, neasumare, lipsa de implicare in propria viata. Este necesar sa intelegi ca lor chiar le place si obtin avantaje prin victimizare, iar tu, fiindu-le mereu alaturi, esti parte din problema si nu din solutie deoarece ei vor continua sa dea vina pe unii si sa caute solutii la altii, deci nu-si vor asuma niciodata responsabilitatea vietii lor.
Ascultandu-i si ajutandu-i mereu le iei sansa de a-si gasi resursele in interiorul lor, de a cauta si de a folosi puterea lor personala.
Nu destinul, circumstantele sau alti oameni ne modeleaza noua viata, ci alegerile si deciziile personale. Esti o victima doar daca, prin gandurile, perceptiile, alegerile si deciziile tale, alegi sa te vezi si sa traiesti astfel.

sursa acestui articol: Ursula Sandner

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s