Orice persoana obisnuita care, dintr-un motiv sau altul, si-a pierdut o parte din dinti, se simte incomod in societate, intrucat trebuie sa se controleze in mod constant in comunicare, trebuie sa zambeasca cu grija, sa vorbeasca mai putin, sa refuze un tratament prietenos etc. Lipsa de dinti are, un efect negativ asupra sanatatii. O incalcare a proceselor de mestecat, este daunatoare pentru absorbtia corecta a alimentelor, ceea ce duce adesea la probleme cu organele tractului gastro-intestinal. Implantologia, o zona relativ noua in medicina dentara, ajuta la inlocuirea dintilor, cu insertii de inalta calitate din materiale anorganice.
Proprietati distinctive ale implantologiei
Implantologia difera de protezele standard. Procesul de instalare a implanturilor nu afecteaza negativ dintii adiacenti (nu sunt macinati sau raniti din cauza impactului mecanic). Adancimea implantarii unui implant dentar, permite simularea completa a radacinii dentare naturale. Implantul natural organic nu interfereaza cu omul, deoarece sunt perceputi ca si dintii proprii. Durata de viata a unui implant dentar, depaseste durata de viata a coroanelor sau a protezelor conventionale.
Implantarea dentara profesionala in clinica stomatologica Ivory, rezolva de obicei toate problemele cu lipsa partiala sau totala a dintilor. Printre principalele riscuri ale stomatologiei de implantare, se remarca in mod traditional pericolul unei posibile respingeri a implantului din tesutul viu al gingiei. De asemenea, in unele cazuri, chirurgul trebuie sa se implice in constructia oaselor, iar acest lucru mareste timpul de tratament.
Materiale folosite
Implantologia dentara moderna permite medicilor stomatologi sa produca inlocuitori cu adevarat de inalta calitate. Implantul dentar este o tija cu dimensiunea de la 3 la 5 milimetri in diametru. Materialele folosite pentru un pivot dentar este, de obicei, un metal din grupul de titan – titan direct sau zirconiu. Se foloseste frecvent ceramica de diferite tipuri, leucosafir si alti substituenti care nu provoaca iritarea fragmentelor moi ale cavitatii bucale.
Metode de implantologie chirurgicala
Inainte de efectuarea oricarei operatii, implantologul alege pentru fiecare pacient una dintre modalitatile cele mai potrivite, pentru a instala dintii artificiali. In stomatologia moderna, se folosesc de obicei: metoda clasica, care presupune instalarea unui implant in osul maxilarului, urmata de incorporare si proteza, care are loc in doua etape; metoda instant care are loc intr-o singura etapa. Din nefericire, este imposibil sa se prevada procedura de inlocuire a dintilor afectati, de aceea, inlocuirea imediata a unui dinte cu un implant cu surub, este luata in fiecare caz, de chirurgul cu experienta in timpul extractiei dintilor. Implantologia bazala este o metoda relativ noua in chirurgia dentara si difera de cea traditionala prin faptul ca se instaleaza implanturi in straturi destul de adanci ale osului maxilo-facial.
Un avantaj important al acestei metode este viteza instalarii implantului, fiind posibil sa se restabileasca intreaga dentitie intr-o singura sesiune, iar finalizarea tratamentului in doar o saptamana. Implantologia combinata este o combinatia a mai multor metode dentare si este de obicei, aleasa de catre medic in cazul unei lipsei considerabile de dinti. Aceasta metoda predetermina o abordare individuala stricta a pacientului, si impune o responsabilitate speciala implantologului.