Criptomonedele plaseaza tehnologia cu un pas inaintea legislatiei

criptomonede-2018_1 In continuare lumea criptomonedelor are un puternic impact asupra societatilor, fiind inca un subiect de interes pentru banci, investitori, dar totodata si pentru autoritati relevante de reglementare. Inca au loc dezbateri numeroase legate despre tratamentul fiscal si juridic al acestora, ce constituie instrumente importante.
Numarul monedelor virtuale ce apar pe piata este destul de mare si in crestere. Este vorba despre o fluctuatie rapida a lor. Din aceste motive utilizatorii manifesta in continuare interes vis a vis de inregistrarea de profituri. Cu toate acestea apar si diverse situatii fiscale la care prea putini se asteapta, insa asta se intampla din cauza lipsei reglementarii sau a specificului tranzactiilor la nivel international.
Ce sunt criptomonedele si de ce sunt atat de populare?
Vorbim despre acele monede digitale descentralizate, adica nu au fost emise de vreo Banca Centrala, dar si pe care nu le controleaza guvernul. Pe scurt, acestea nu sunt subiectul nici unei politici monetare. Sistemul care le pune la dispozitie este de tip blockchain si se refera la un registru public ce se ocupa cu tranzactiile la nivel mondial.
In comparatie cu sistemul financiar cu care suntem obisnuiti, cand vine vorba despre criptomonede 2018, comisionele sunt cu mult mai mici. Nu mai spun ca tranzactiile se incheie aproape imediat si marele avantaj este ca au caracter anonim.
Procesul prin care oricine poate obtine monede virtuale se numeste minare. Odata ce detii astfel de monede ai posibilitatea de a le folosi pentru stocare, tranzactionare, pentru schimb numerar sau pentru a realiza cumparaturi, insa numai cu acei comercianti care accepta plata cu astfel de monede.
Necunoscator fiind, este normal sa ai intrebari legate de criptomonede si implicatiile acesteia, fiscale si juridice care reies din tranzactiile pe care le realizezi. Ca utilizator ai influenta majora legat de tranzactiile cu criptomonede, insa parte din proces fac si platformele de tranzactionare, alaturi de companiile care generaza respectivele monede, alaturi de cei care furnizeaza portofele virtuale.
In ceea ce priveste tara noastra, aici monedele virtuale nu sunt reglementate. De altfel nu este specificat nici in legislatie vreun detaliu legat de impozitul pe castigurile de acest fel. Nu exista legi nici pentru supravegherea tranzactiilor de aceasta natura sau in legatura cu utilizarea lor ca mijloc de plata.
Pe scurt, nu s-a avut in vedere crearea unui organism legislativ destinat activitatii ce vizeaza tranzactiile cu monede digitale.
Si apoi, daca te vei interesa mai indeaprope in legatura cu ceea ce tine de criptomonede 2018, vei descoperi ca nici potrivit Bancii Nationale a Romaniei o moneda ca Bitcoinul nu are statut de moneda nationala si nici de valuta.
In fapt, este spus destul de clar ca aceste monede nu sunt nici macar monede electronice, dupa cum sunt definite de legislatia locala – te poti interesa in legi legat de asta. Vei afla insa ca si la noi in tara Bitcoin reprezinta o metoda de plata, de unde reiese faptul ca Banca Nationala a Romaniei are in vedere monitorizarea evolutiei sale. Mai mult accentul este pus pe riscurile pe care le ridica asupra sistemului financiar.

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s