Hidroforul este acel sistem care completeaza setul de utilitati din locuinta ta. Prin intermediul lui iti asiguri alimentarea cu apa in casa, anexa, etc. In cazul in care locuiesti la bloc, hidroforul este solutia la problemele de presiune ale apei. Pentru a intelege pe deplin cum functioneaza, trebuie sa cunosti din ce este alcatuit, precum si rolul fiecarei componente in parte. Ulterior, poti aprofunda problema si la final sa alegi hidroforul cu capacitatea de a satisface nevoile intregii tale familii.
Din ce este format un hidrofor?
Pompa in limbajul popular si electropompa in cel tehnic, este practic unul si acelasi lucru. Fiind formata dintr-un motor electric si o pompa propriu-zisa, aceasta componenta poate fi realizata din materiale diverse, plastic, inox, bronz. Desigur ca nu fiecare pompa se potriveste locuintei tale. Trebuie sa tii cont de locul amplasarii, de conditiile de lucru, de frecventa cu care este utilizata, precum si de cantitatea de apa necesara. Principiul de functionare este relativ simplu, se face pe baza de curent electric.
Vasul de expansiune sau rezervorul hidroforului are rolul de a reduce consumul de curent electric al pompei printr-un numar mai mic de porniri-opriri. In secundar, protejeaza pompa de presiunile puternice, care o pot afecta destul de serios. Si aici ne referim la „lovitura de berbec” care consta intr-o modificare brusca a vitezei apei prin tevi, care poate afecta serios pompa.
Capacitatea vasului de expansiune difera in functie de nevoi, de numarul de membri. Dimensiunea clasica este de 24 l fiind alegerea potrivita pentru locuintele cu 1-2 consumatori, in timp ce familiile largi se orienteaza de regula catre vasele de 50l.
Furtunul care leaga pompa de vasul de expansiune este racordul antivibrant. Deoarece sunt de tipuri si dimensiuni diferite, se recomanda a fi inlocuite odata cu schimbarea vasului.
Pentru a tine o evidenta a presiunii apei in sistemul de alimentare este nevoie de manometru. Presostatele sunt acele piese care pornesc si opresc pompa in functie de presiunea apei din circuit. Desi sunt presetate din fabrica la o valoare standard, ele pot fi setate ulterior de utilizator, dupa preferinta.
Ce marime trebuie sa aiba hidroforul tau?
Marimea depinde de numarul consumatorilor, dar si de frecventa cu care apa este folosita. Lista poate fi completata de numarul de bari. Un hidrofor ieftin mai mare garanteaza un numar de porniri mai mic, deci cheltuieli mai reduse. Daca achizitionezi un model mai mic trebuie sa te astepti ca motorul sa porneasca si la cel mai mic consum de apa.
In ceea ce priveste puterea motorului, se disting hidrofoarele de suprafata de cele de mare adancime. Prima categoria este destinata adancimilor relativ reduse, de maxim 7-8m si asa cum este si firesc, consuma mai putin energie. Hidrofoarele de mare adancime sunt mai performante si reusesc sa extraga apa de la adancimi mai mari, de peste 8m, ajungand chiar pana la 30 m adancime.
In cazul hidrofoarelor de 9 m, coloana de aspiratie este de 9 m. Asta se traduce prin distanta de la hidrofor pana la luciul apei. Hidrofoarele destinate alimentarii dintr-un put sunt cele de mare adancime. Daca intentionezi sa consumi apa in scop de irigatii, este indicat sa achizitionezi un hidrofor cu presiune si debite mari.
Cand ai nevoie de hidrofor?
Daca locuiesti la casa iar sursa de apa este un put forat, atunci aportul hidroforului este incontestabil. Sistemul se poate folosi chiar si in apartementele situate la etaje superioare, unde presiunea apei nu te multumeste pe deplin. Domeniul de utilizare este foarte vast, deci se poate monta si intr-o casa unde presiunea de la reteaua orasului sau comunei nu este suficienta pentru nevoile familiei tale.
Totusi, alegerea este destul de dificila pentru necunoscatori. Provocarea vine odata cu multitudinea de modele pe care comerciantii le pun la dispozitia consumatorilor. Varietatea de modele la preturi rentabile care respecta standardele de calitate o gazduieste shop-einstal.ro, unde expertii te calauzesc in achizitionarea modelului ideal de hidrofor.