Omul are dreptul sa stea intr-o relatie atat cat se simte bine

Omul are dreptul sa stea intr-o relatie atat cat se simte bine

Indoctrinati de diferite credinte limitative in ceea ce priveste relatiile de cuplu, oamenii sufera si vor continua sa sufere fara sa stie ca se poate si altfel.

Ni se pare normal sa facem compromisuri si sacrificii doar pentru a fi intr-o relatie, ni se pare firesc sa i le cerem si celui de langa noi. Ne dizolvam eul in cadrul relatiei si ii pretindem si partenerului sa devina altcineva doar pentru a putea avea acea relatie.

Ne punem masti, invatam reguli despre cum trebuie sa fim in cadrul cuplului si ii cerem si partenerului sa si le insuseasca. Ca doar suntem niste roboti care pot fi programati usor sa creada ca iubim sau suntem iubiti atunci cand sunt intrunite conditiile stipulate de mentalul colectiv sub forma lui „asa trebuie”, „asa se face”.

Dar satisfactia, implinirea si iubirea nu pot fi programate artificial. Ele apar in cuplurile formate din doua persoane compatibile care nu fac sacrificii, compromisuri si nu depun niciun efort pentru a fi impreuna. Pentru ca sunt compatibili relatia este fireasca si naturala. Se iubesc unul pe celalalt fiind liberi si autentici. La astfel de relatii nu apare necesitatea de a te stradui, de a lucra la relatie, ci pur si simplu daruiesti (si primesti) fara efort.

In schimb, in cuplurile care se fundamenteaza pe teama de a nu fi singur, pe dependenta, pe anulare de sine, pe manipulare si santaj emotional este mai mereu conflict si razboi care ii secatuiesc pe parteneri, ii imbolnavesc si ii fac adeseori sa simta disperare. Pentru ca oricat lasa de la ei, bucuria de a fi impreuna nu apare. Pentru ca oricata presiune pun pe partener, nu se simt iubiti.

Realitatea din relatiile noastre ar fi cu totul diferita daca am intelege niste chestiuni elementare:
– nimeni nu ne datoreaza nimic;
omul are dreptul sa stea intr-o relatie atat cat se simte bine;
– daca ne pastram mereu autonomia si nu devenim dependenti de cineva putem sa ne despartim in mod civilizat atunci cand relatia nu mai are motive pentru a continua;
– nu are niciun sens sa punem o relatie mai presus de noi insine, mai ales atunci cand asta inseamna sa renuntam la autenticitatea noastra sau sa facem compromisuri si sacrificii.

sursa articolului: Ursula Sandner

Un gând despre “Omul are dreptul sa stea intr-o relatie atat cat se simte bine

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s