Comunica asertiv

Fa tot ce poti pentru a evita un conflict: comunica viata este grea, comunica asertiv (respectandu-te si pe tine si pe celalalt in acelasi timp), foloseste-ti empatia si straduieste-te sa intelegi si realitatea altuia, renunta la prejudecati, incearca sa iti atingi obiectivele intr-o maniera ecologica si sa cauti mereu situatiile de tip castig-castig.

Insa, daca ai facut toate acestea si totusi apare conflictul, nu ceda si nu da inapoi. Straduieste-te sa iti mentii calmul, focalizeaza-te pe continut si nu pe forma in care alege sa comunice interlocutorul tau si, pe cat posibil, incearca sa ajungi la un consens, la un numitor comun.

Iar daca nu se poate ajunge la un consens, este in regula ca fiecare sa ramana la pozitia sa initiala si astfel sa decida fiecare pentru sine pe ce cale alege sa o ia in continuare. Conflictele pot avea si urmari pozitive daca sunt gestionate intr-o maniera rationala.

Cel mai rau lucru pe care poti sa il faci cand apare un conflict este sa cedezi, sa te retragi, sa intri intr-o stare de pasivitate. Pentru ca astfel permiti ca valorile, principiile, nevoile, dorintele si obiectivele tale sa fie incalcate. Cand nu lupti pentru tine si pentru afirmarea ta, apar in interiorul tau frustrarea, resentimentele, furia, depresia, anxietatea. Stima ta de sine si increderea in tine ca poti sa iti aperi si sa iti urmaresti interesele vor avea mult de suferit.

Suntem unici iar in interactiunile noastre este imposibil sa nu apara conflictele. Avem opinii, pareri, nevoi, dorinte diferite, percepem lumea intr-o maniera proprie si toate acestea pot sa duca la divergente.

Evita conflictele pe cat posibil, dar atunci cand ai facut tot posibilul si ele totusi apar, nu ceda si nu renunta la tine.

sursa: Ursula Sandner

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s