Reactia emotionala

Cat timp vei reactiona emotional la cuvintele altor oameni (sau la evenimentele din exteriorul tau), puterea asupra ta va fi la ei si tu vei continua sa suferi.

Insa, cand alegi sa observi detasat ceea ce spun oamenii si ceea ce se intampla in afara ta, cand alegi sa procesezi constient cuvintele sau evenimentele si sa decizi apoi daca merita sa simti ceva sau nu, puterea asupra emotiilor tale ramane la tine.

In viata putem sa traim intr-o maniera reactiva stimul-raspuns, fara sa intervenim prin autocontrol in niciun fel sau putem sa avem o abordare rationala: stimul – procesarea informatiei – raspuns.

Emotiile noastre sunt majoritatea obisnuinte. Adica ne-am obisnuit sa reactionam intr-un anume fel si credem ca nu avem nicio putere asupra a ceea ce simtim. Tiparele noastre emotionale sunt puternic influentate de mediul in care am crescut, de ceea ce simt si de felul in care isi exprima emotiile cei din jurul nostru. Daca nu constientizam acest aspect si nu intervenim prin preluarea controlului asupra mintii noastre, suntem sclavii emotiilor noastre. Adica traim irational.

Emotiile, cu putine exceptii, sunt postcognitive. Adica apar in urma procesarii constiente sau inconstiente a stimulilor din exterior. Cand vrem sa traim rational devenim constienti de gandurile care ne cauzeaza emotiile. Inlocuind constient acele ganduri vom avea alte emotii.

Sigur, nu este un proces neaparat facil. Pentru ca suntem tributari obisnuintelor noastre. Insa, daca vrem sa traim rational si constient, nu irational si inconstient, este necesar sa preluam controlul asupra mintii si emotiilor noastre.

Astfel, nimeni si nimic nu mai poate sa ne faca sa suferim fara acordul nostru.

sursa: Ursula Sandner

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s