Natura relatiei noastre cu realitatea

Majoritatea problemelor pe care le au  parinti si profesori se trag de la conectare, de la cata priza face fiecare cu spiritul copilului.

Toti oamenii infloresc in si din relatii bune. Fiecare din ele depinde, la randul ei, de cat de bine e fiecare cu sine. Ne aflam cu totii intr-un fel de mariaj cu noi insine – unele mai ingaduitoare, altele pline de autoinvinovatiri si promisiuni nerespectate.

Pe toate astea le simt copiii prin toti porii. Din energia lor cresc prost sau bine.

Am vazut, de pilda, lectii gandite inteligent, proiectate in spiritul celor mai dinamice pedagogii, in care adultul din fata clasei se uita constant peste capetele copiilor. Esecuri totale. Inutil dansul intelectual, daca sufletul profesorului e ratacit in propriile nevroze sau pretentii de superioritate.

Dupa cum am vazut oameni din afara educatiei, pusi in fata clasei, devenind de 10 ori mai adevarati si conectati la copii decat orice mare „experimentat” si cu vechime educator.

Pana la urma, totul se reduce la natura relatiei noastre cu realitatea. Copiii sunt cele mai sensibile radare ale divortului nostru de adevar.

Faceti un tur al scolilor noastre! O sa vedeti exact unde sta poporul roman in ecuatia asta a cunoasterii si a respectului de sine.

Sau n-o sa vedeti…

3 gânduri despre “Natura relatiei noastre cu realitatea

  1. 85 de elevi de liceu au stat in saptamana de vacanta din februarie si au invatat, intr-un program de la 9-19, despre cum sa faciliteze ateliere de responsabilitate financiara si cum sa fie lideri buni. Apoi, nesiliti de note….au mers acasa si au adunat colegi si au livrat ateliere, 3 a cate 3-4 ore fiecare, in weekend sau dupa ore. Cum putem sa spunem ca nu vor sa invete, ca sunt demotivati? Si au dat si test…fara sa copieze si au declarat rezultatele asa cum au iesit…

    Apreciază

  2. Capacitatea de invatare a elevului depinde foarte mult si de relatia pe care acesta o are cu invatatorul. Cunosc, la randul meu, profesori care erau destul de exigenti cand era vorba de materia pe care o predau, dar elevii reuseau sa se pregateasca si sa invete sau, mai bine zis, sa retina informatia cu foarte mare usurinta. Atunci cand exista intelegere reciproca, nu exista asa mult stres, fiind si cauza principala prin care multi dintre elevi nu reusesc sa memoreze anumite informatii.

    Apreciază

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s