Echinoctiul de toamna. Locuri in care se poate vedea cel mai bine

Pe 23 septembrie, Soarele se află în dreptul ecuatorului ceresc, urmând să treacă din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică.

Este ziua din an în care Soarele răsare și apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților.

Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona Polului Nord unde începe lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primăvară, se arată pe astro-urseanu.ro.

Sunt câteva locuri din lume în care ziua de echinocţiu (fie el de toamnă sau primăvară) este cu adevărat specială.

Piramida lui Kukulcan, Chichen Itza, Mexic

Şerpii de piatră care mărginesc scările piramidei lui Kukulcan, din Chichen Itza, Mexic, strălucesc puternic in lumina Soarelui, la echinocţiu Şerpii de piatră care mărginesc scările piramidei lui Kukulcan, din Chichen Itza, Mexic, strălucesc puternic în …

Piramida care îi este dedicată lui Kukulcan, numele maya pentru şarpele cu pene. La baza scărilor piramidei se află două capete imense de şarpe, din piatră. În ziua echinocţiului (atât cel de primăvară, cât şi cel de toamnă), are loc un spectaculos jos de lumini şi umbre. Lumina trimisă de Soare se întâlneşte cu una din muchiile piramidei, iar lumina trimisă spre scări dă impresia privitorului că are în faţă un imens şarpe, coborând de pe piramidă. Imaginea de mai sus vă lămureşte.

 

Loughcrew, Irlanda

Piatra-echinocţiu, iluminată natural in ziua echinocţiul de toamnă.

Loughcrew este un sit care datează de acum 5-6.000 de ani şi se pare că aşezarea de atunci a fost ridicată pe un sit chiar mai vechi. Aici au fost descoperite aproximativ 40 de monumente. În cadrul ansamblului de monumente antice de la Loughcrew se află şi o movilă în care omul a săpat o încăpere în formă de cruce. Înăuntru se află aşa numita equinox-stone (piatra echinocţiu), pe care au fost gravate simboluri astronomice. La răsăritul Soarelui în timpul zilelor de echinocţiu (de primăvară şi toamnă), piatra echinocţiu este iluminată în totalitate în interiorul camerei, semn că orientarea acestei încăperi nu a fost întâmplătoare.

Machu Pichu, Peru

Atat la echinocţiul de primăvară cat şi la cel de toamnă, razele solare cad perpendicular pe pilon, nelăsand nicio umbră.

În „oraşul pierdut” se află o piatră numită piatra Intihuatana (termenul se traduce prin „Locul de prindere a Soarelui), un ceas solar extrem de simplu, dar şi foarte ingenios. Incaşii ştiau cu precizie ziua echinocţiului. Atât la echinocţiul de primăvară cât şi la cel de toamnă, razele solare cad perpendicular pe pilon, nelăsând nicio umbră. Momentul dădea startul unor ceremonii incaşe.

Insula Paştelui

Platforma Ahu Akivi, care susţine singurii şapte moai care privesc spre ocean.

Cea mai izolată insulă locuită a Globului prezintă numeroase alinieri astronomice. Un exemplu îl reprezintă statuile (moai) aşezate pe o platformă de piatră (ahu). Vorbim de platforma numită Ahu Akivi, care susţine singurii şapte moai care privesc spre ocean. La echinocţiu, ei privesc direct spre apusul de soare.

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s