Albinele dispar, cercetătorii pregătesc insecte-roboți

Specialiștii în apicultură spun că albinele ar putea dispărea în următorii ani dacă nu se iau imediat măsuri de protejare.

Cei de la Greenpeace au făcut un clip prin care dorește să atragă atenție asupra acestui pericol. În clip sunt prezentate albinele viitorul, niște mici roboței. Din păcate, filmulețul, deși se dorește unul SF, nu este foarte departe de adevăr. Un grup de specialiști de la Harvard a conceput o albină-robot care să facă „polenizare artificială.

Potrivit cotidianului italian Corriere della Sera, această amenințarea cu privire la dispariția albinelor există deja de câțiva ani, iar pericolul cel mai mare este legat de anumite tipuri de pesticide, în special de cele denumite neonicotinoide, care se folosesc în Europa pentru culturile de porumb, floarea soarelui și bumbac.

Comisarul european pentru Sănătate și Protecția Consumatorilor, Antonio Borg, spune că Uniunea Europeană ar putea lua unele măsuri pentru a limita folosirea respectivelor pesticide. Comisia Europeană a făcut deja o propunere prin care dorește ca pesticidele dăunătoare să nu fie folosite pentru o perioadă de cel puțin doi ani, iar o decizie urmează să se ia în următoarea perioadă.

Această problemă nu este doar în Europa, ci și în America de Nord, acolo unde același fenomen, denumit Colony Collapse Disorder, ar putea duce la dispariția albinelor. Potrivit specialiștilor, aceste probleme au început să apară în urmă cu aproximativ șase ani. S-a observat că pesticidele folosite în exces în combinație cu o creștere a temperaturilor au dus la scăderea alarmantă a albinelor.

Organizația Greenpeace acuză faptul că „unor companii multinaționale, cu bugete mari, care au investiții importante în domeniul agriculturii li se permite prea mult și trebuie să oprească folosirea intensivă a produselor chimice”.  De partea cealaltă, firma care produce pesticidele spune că nu există dovezi clare și că neonicotinoidele nu reprezintă un pericol pentru albine.

Reprezentanții UNEP (Programul Națiunilor Unite pentru Mediu) spun că aproximativ 85% dintre principalele culturi de pe continentul european depind de polenizarea insectelor, în principal a albinelor. Albert Einstein spunea că „dacă albinele ar dispărea de pe pământ, omul n-ar mai trăi mai mult de patru ani”.

Iar, pentru cei care inca nu au aflat: In China pe o zona cat de 3 ori suprafata Romaniei, nu mai este picior (sau aripa) de albina din cauza substantelor chimice folosite excesiv in anii 80. Acolo oamenii trebuie sa polenizeze artificial toti pomii fructiferi . Din pacate asta ne asteapta si pe noi, in Romania se folosesc substante chimice care ne distrug sanatatea si chiar ne iau viata ,tara e plina de bolnavi .
Albinele nu inseamna doar produse apicole si polenizarea unor culturi agricole,ele mai inseamna si majoritatea florilor frumoase de pe pamant,ele polenizeaza si pomii fructiferi si astfel avem fructe pe mese,datorita lor avem si multe produse de infrumusetare si tratamente naturiste si cu siguranta multumita lor avem si alte lucruri bune pe care nu le-am enumerat sau pe care nici nu le stim noi oamenii inca.
Daca se fac albine roboti nu se fac ca sa se inlocuiasca albinele naturale,  au ele alte scopuri care sa merite investitia, pt.polenizare e mai simpu si mai ieftin sa iei cativa tampitei si sa le dai niste trestii lungi cu pamatuf in varf si sa ii pui sa polenizeze pomii precum in China.
Apicultura oricum este in declin ,desi la prima vedere sunt multi apicultori,ca numar de familii de albine nu ne apropiem macar de jumatate din cat aveam pe vremea regretatului.
Cresc albine de placere si imi pare rau ca si ele trebuie sa dispara datorita incompetentilor si coruptilor care conduc lumea in care traim. Tot cu parere de rau spun si ca sunt de acord cu Einstein ,poate ca nu murim in 4 ani dar bine sigur nu ne va fi,ca sunt si lucruri mai rele decat moartea.

 

Sursa: YahooNews

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s