Ministerul Dezvoltării propune o reformă legislativă

Ministerul Dezvoltării propune o reformă legislativă care asigură dezvoltarea planificată a localităților și o funcționare mai bună a autorităților locale
 În vederea asigurării expertizei profesionale necesare dezvoltării localităților, Ministerul Dezvoltării a supus dezbaterii publice primul proiect de lege ce transpune reformele asumate de către minister în #PNRR – a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

🔵 „Fără un expert în urbanism, orașele nu se pot dezvolta adecvat, planificat, în baza unui plan urbanistic. În același timp, experiența profesională în achiziții publice este necesară pentru localități în vederea atragerii fondurilor necesare pentru dezvoltare, dar nu toate localitățile din România au astfel de profesioniști. Propunerea noastră prevede posibilitatea ca administrațiile locale să coopereze în aceste domenii și ca un secretar general să profeseze în mai multe autorități locale”, a subliniat ministrul.
🔵 Propunerea legislativă a Ministerului Dezvoltării, care ar aduce modificări la Codul administrativ în vigoare, prevede posibilitatea formării unor consorții de către administrațiile publice locale și reglementează forma juridică a acestora.
🔵 În prezent, cel mai utilizat mecanism de asociere dintre unitățile administrativ-teritoriale este reprezentat de asociațiile de dezvoltare intercomunitară (ADI), dar acestea au scopul de a facilita accesarea fondurilor pentru proiectele locale.
🔵 Prin acordul de asociere într-un consorțiu administrativ, unitățile administrativ- teritoriale care nu dispun de capacitate administrativă la nivel de personal specializat în exercitarea atribuțiilor prevăzute de lege în sarcina acestora mandatează, prin hotărâre a autorităților deliberative, una sau mai multe unități administrativ-teritoriale membre, să le sprijine în realizarea acestor atribuții. Propunerea ar îmbunătăți, astfel, și eficiența serviciilor publice prestate.
🔵 Atribuțiile care pot fi exercitate prin intermediul consorțiilor administrative vizează: amenajarea teritoriului; urbanism, autorizarea executării lucrărilor de construcții; inițierea și realizarea de investiții în contextul SDTR și PNRR (portofoliu de proiecte, implementare proiecte); servicii de asistență socială (derularea de anchete sociale, protecția copilului etc.); servicii juridice; derularea de achiziții publice; servicii financiare, control financiar preventiv (CFP); servicii de gestiune a resurselor umane; administrarea taxelor și impozitelor locale etc.

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s