Din perspectivă metodologica, dupa 13 ani de când Comisia Europeană a pus la zid Grecia privind metodele neortodoxe folosite la prezentarea datelor macroeconomice, inclusiv sau mai ales a creșterii economice din pix, constat că modelul grecesc a fost preluat de experții CE si folosit la prezentarea datelor privind prognoza de vară.
Scazi inflația și umfli creșterea economică pe intelesul tuturor. Adică joci PIB-ul din deflator.
Acum, efectele vor fi aparent spectaculoase, iar România va avea o crestere nominală a PIB de circa 112 miliarde lei, ajungând la un PIB de 1167,3 miliarde lei pe 2021.
Uite așa, din pix, scade și deficitul la 6,85% dar este menținută și ponderea datoriei publice în PIB la sub 55% pe final de an.
Tot așa, din pix, mai pierdem și niste bani din PNRR pentru ca la așa rebound puternic nu te mai încadrezi să iei 29,2 miliarde euro.
Uite asa, din pix, decuplezi PIB-ul de realitate pentru că îți lipsește un element primordial în materie de valorificare și anume cererea.
Ai un rebound normal pe cerere de 3-4%, rebound mâncat de inflatie, dar ca să ai o valorificare de 10,6% suplimentar față de 2020 îți trebuie o stimulare a cererii de cel putin 14% din PIB. Ceea ce nu există. Mai ales în zona cererii de bunuri intermediare si de servicii prestate întreprinderilor.
Acum, na, omul simplu nu stie cum se fac astea.
Dar simte și se întreabă :
Unde e creșterea aia economică când eu nu am venituri în plus și cumpăr mai puține lucruri cu ceea ce am în buzunar.
Răspunsul e simplu : din fals nu se face aur și nici din rahat bici.
Nu există o redistribuire a bunăstării scriptice pentru că nu există bunastare reală.