Episoade de tantrum la copii – cum sa le gestionezi

Episoade de tantrum la copii – cum sa le gestionezi

Specialistii definesc prin termenul de tantrum o criza violenta de furie, cu tipete si lovituri, cu agresivitate de ce nu. Astfel de episoade sunt frecvent intalnite la copii cu varste intre 1 si 3 ani. Intr-o oarecare masura acestea sunt firesti, etape ce fac parte din dezvoltarea copiilor. Desigur, nu toti sunt la fel, deci nu toti trec prin aceste faze sau cel putin la unii sunt mai frecvente si intense fata de alte cazuri.
Daca adultii ar intelege mai bine acest concept, ar avea si mai multa eficienta in a gestiona astfel de stari. Spre deosebire de generatiile de parinti din perioada comunista spre exemplu care nu gestionau starile copiilor, ci mai degraba le induceau acestora starea de frica, rusine si asa mai departe, generatiile actuale de parinti sunt mai constiente de nevoile celor mici. Desigur, meseria de parinte se invata si inseamna adaptare continua. Asadar, nu trebuie sa existe o stima de sine scazuta daca nu sunt cunoscute cai si metode de a gestiona eficient un episod de genul unui tantrum. Este chiar de preferat sa fie cerut si sfatul unui psiholog. O recomandare de cabinet psihologic in Bucuresti este Centrul Psihologic PsihArt.

Sa intelegem ce este si cum se manifesta un episod de tantrum la copii

Ceea ce putini stiu este ca un tantrum este si un mod de exprimare pentru copii. Desigur, pentru ca nu au inca un limbaj prea dezvoltat, se vor manifesta prin gesturi si stari. Este evident ca un tantrum denota ce nu exista o stare de confort cu ceea ce se intampla la acel moment. Cand din punct de vedere emotional copilul se simte depasit, isi alege o alta cale de a se exprima. Cauza poate fi si despre o nevoie primara, din cauza foamei, a oboselii sau cand sunt raciti.
Cum trebuie gestionat? Cu mult calm. Desigur ca nu este atat de usor, avand in vedere ca o stare agitata, cu reactii violente sau exagerate pune la grea incercare pe parinte. Uneori apare si acea stare de transpunere in locul copilului, in mod inconstient va raspunde din postura de copil. Ca atare, isi va trata copilul asa cum a fost si el, acum parinte, tratat in copilarie.

Este important de constientizat ca in astfel de momente este nevoie de alinare si nu numai. Din instinct, un parinte va incerca sa opreasca plansul, sa impuna anumite comportamente, cerand copilului sa fie calm. Dar asta nu se intampla, ba chiar copilul opune rezistenta. Totul este despre negare asadar mai degraba este nevoie de a valida celui mic starea. Are nevoie sa fie inteles, mai intai de toate.

Pot fi prevenite astfel de stari? In unele cazuri cand un tantrum este declansat pe fondul oboselii, a foamei este evident ca sunt si cai de a preveni astfel de situatii. Un psiholog ar putea oferi si o altfel de perspectiva despre ce ar putea sa faca un parinte pentru a preveni un tantrum. O programare la Centrul Psihologic PsihArt, cu pagina ofgiciala https://www.psihart.ro, va fi o solutie asadar.

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s