Aerul conditionat nu mai este considerat astazi un lux, ci mai degraba o necesitate, avand preturi accesibile pentru toate buzunarele. Pentru ca aparatele de aer conditionat cu montaj inclus ne fac viata mai confortabila, este esential ca acestea sa fie alese in functie de necesitati, pentru a functiona in mod corespunzator, in cele mai bune conditii. De asemenea, utilizatorii trebuie sa inteleaga mai bine cum functioneaza aerul conditionat pentru a sti cum sa il foloseasca.
Ce fac filtrele?
Aproape fiecare sistem de aer conditionat are in componenta un filtru, care, de regula, se afla in spatele grilei vizibile sau in sloturi speciale din sistem, avand un aspect similar buretilor sau unei foi de hartie poroase. Filtrele indeparteaza particulele din aer pentru ca dispozitivul sa fie pastrat curat, dar si pentru ca aerul sa fie mai placut.
Astfel ca pe masura ce filtrul isi face datoria, acesta devine din ce in ce mai plin cu particule, situatie care are efect asupra eficientei, in sensul ca este redus fluxul aerului. In aceasta situatie, filtrul trebuie inlocuit. Durata de viata a acestor filtre variaza in functie de dimensiunea sa, dar si de calitatea aerului in care opereaza aparatul de aer conditionat. In cazul in care filtrul nu este schimbat, sistemul nu va mai functiona in mod corespunzator.
Intretinerea aparatului de aer conditionat
Intretinerea obisnuita precum inlocuirea filtrelor poate fi efectuata chiar de catre cei mai multi utilizatori, insa alte sarcini necesita prezenta unor profesionisti in domeniu. In schimb, este o idee buna ca incaperile in care functioneaza aerul conditionat sa fie sters praful periodic, dar si componentele dispozitivului sa fie sterse ocazional.
Daca aparatul de aer conditionat nu mai raceste aerul la fel ca inainte, acesta este un semn al faptului ca freonul se afla la limita inferioara fie ca au aparut probleme ale fluxului de aer. Indiferent de situatie, utilizatorii trebuie sa apeleze la serviciile specialistilor.