Suntem obisnuiti ca plecarea din aceasta lume sa insemne o inmormantare. Este o alegere clasica, iar din punct de vedere religios este o alegere corespunzatoare. Se considera pacat ca trupul neinsufletit sa fie supus arderii. Cu toate acestea, astfel de alegeri nu sunt de omis, iar ca drept dovada, in lista de servicii ale agentiilor de pompe funebre se vor regasi si cele ce tin de organizarea unei incinerari.
Din lipsa de informatii si pentru ca este o situatie mai putin comuna, se poate ca multi sa nu stie la ce sa se astepte atunci cand participa la o incinerare. Iata ce trebuie sa stii despre asta:
- Incinerarea este precedata de priveghi
Chiar daca se opteaza pentru incinerare, asta nu inseamna ca se exclude ideea si practica organizarii unei privegheri. Aceasta nu este cu nimic schimbata fata de ceea ce stiai deja. Influente moderne ale acestui moment se pot referi la ideea de a inchide sicriul si de a nu permite celor care vin sa vada defunctul – este adesea o practica deloc traditionala si o masura de avut in vedere, in cazul in care defunctul prezinta o imagine socanta.
- Prezenta nu este obligatorie, dar asteptata
Daca nu esti pe aceeasi lungime de unda cu ideea de incinerare si simti ca nu poti participa la un astfel de moment, poti refuza. Insa vei fi prezent in schimb la priveghere, anuntand cu scuzele de rigoare ca nu vei fi prezent la momentul funerar.
- Nu este obligatorie masa de dupa
Parastasul, cel care in termeni populari incheie ziua si evenimentul funerar, nu este obligatoriu. De obicei familia se asteapta ca cei care au participat toata ziua la eveniment sa fie prezenti si la masa de dupa, insa se obisnuieste a selecta pana la urma pe cei care sa faca parte din lista celor doriti la masa. Poate fi o masa restransa, ceea ce este de inteles.
- Incinerarea poate fi precedata de asemenea de o scurta slujba
Trebuie spus ca incinerarea inseamna arderea trupului, insa nu este obligatoriu ca familia sa participe la acest moment. Defunctul este pregatit, pus in sicriu si de obicei transportat in ziua aleasa catre crematoriu. Se acorda cateva minute pentru ca familia sa isi ia ramas bun, iar totul se petrecere intr-o incapere separata de crematoriul in sine. Este alegerea familiei daca va participa la fiecare etapa a incinerarii. In orice caz, cenusa defunctului este inmanata familiei intr-o alta zi. Acest lucru are la baza si procedurile in sine; putini stiu ca dupa incinerare ete nevoie si de tocare, pentru ca ramasitele sa devina cenusa.
In unele cazuri, se obisnuieste ca inainte de incinerare sa aiba loc o binecuvantare sau chiar o scurta slujba. Pentru cei care sunt crestini ortodocsi nu se va permite oficierea unei slujbe specifice, intrucat biserica interzice aceasta practica. Insa nu acelasi lucru se poate spune despre cei care au o alta religie.
Poti veni cu flori si coroana, insa nu te astepta ca acestea sa fie transportate alaturi de defunct, la crematoriu. Cel mai probabil acestea vor fi asezate la cripta, daca exista una.
Tot ce tine de incinerare se regaseste in lista de servicii funerare non stop. Pentru cei care nu stiu cum sa procedeze, agentii acestor firme sunt un real sprijin.