Tora, un mod de viata!

Un mod de viata

Acest mod de viata trebuie parcurs pentru a ajunge la invatatura Torei.
Mananca paine cu sare, bea apa cu canita, pe pamant sa te culci,o viata plina de lipsuri sa duci.Daca vei face astfel, ”ferice de tine si-ti va fi bine” (Psalmi 125;2).Ferice de tine in aceasta lume si bine iti va fi in lumea viitoare.
Nu cauta marire si nu ravani dupa cinste,fa mai mult decat invatatura ta,sa nu poftesti masa regilor,caci masa ta e mai mare decat a lor si asemenea coroana ta e mai mare ca a lor,si stapanul tau de la lucru e de buna credinta si-ti va rasplati faptele tale.

Misna incepe cu cuvintele ”acest mod de viata trebuie parcurs pentru a ajunge la invatatiura Torei”.Asa trebuie sa te straduiesti ca sa inveti Tora.
Rasi sustine ca si daca tie greu,nu inceta a invata Tora.
Unii sustin ca aceasta invatatura este si o avertizare pentru cel bogat.El avand totul,va fi ocupat si nu va invata.

Ferice de tine in aceasta lume si bine iti va fi in lumea viitoare.
Cine se multumeste cu ce ii da Divinitatea se obisnuieste el si familia sa cu frica de Dumnezeu si cu putinul ce-l au.Asa poate sa se ocupe cu Tora si poruncile sale.
Daca tu te ocupi cu Tora si ai multe cunostinte,nu cere sa ai cinste.
Daca ceri sa fii onorat,este ca si cum tu ai invatat pentru acest scop.
Faptele tale trebuie sa fie mai multe decat intelepciunea ta.
Mai mare este stiinta Torei decat preotia si domnia,caci Domnia se dobandeste prin treizeci de insusiri.Preotia prin douazeci si patru iar invatatura Torei se dobandeste prin patruzeci si opt.
Si acestea sunt:–prin studiu,prin luare aminte,grai curat al buzelor,cugetare adanca,prin sfiala,prin respect,smerenie,veselie,curatenie,prin slujba Inteleptilor,cercetare cu prietenii,disputa cu ceilalti discipoli,chibzuinta,citire si recitire,prin micsorarea comertului,prin imputinarea legaturilor in lume,prin cumpatarea desfatarilor,scurtarea somnului,prin putina vorba,masura glumei,indelunga rabdare,prin bunatatea inimii,prin incredere in cuvintele Inteleptilor,prin indurarea suferintelor.

Versetul ne vorbeste de stiinta Torei,care este mult mai mare decat preotia si domnia,aratand insusirile ce trebuiesc indeplinite de fiecare….
Versetul ne spune ca ”invatatura Torei se dobandeste prin patruzeci si opt de insusiri”
Ne putem intreba de ce trebuie sa indeplinima 48 de insusiri cand,in fond,Tora ne-a fost data pe muntele Sinai,asa cum spune versetul ”Din pustiu la Matana”(Numeri 21;18)
Cele 48 de insusiri sunt necesare pentru Tora orala,care si ea fusese data pe muntele Sinai,caci fara ele nu poti afirma ca iubesti Divinitatea.

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s