Referendumul din 6-7 octombrie 2018

Am urmărit în ultimele zile opiniile celor care sunt împotriva referendumului din 6 și 7 octombrie, ori împotriva revizuirii Constituției.
Unii invocă teza costurilor și arată că se puteau cheltui aceiași bani pentru altceva. Bineințeles, altceva înseamnă mai important, mai urgent etc. Nu vreau să tulbur certitudinile celor care știu, întotdeauna, ce și cum trebuia făcut. Doar că referendumul acesta nu este consultativ, nu e opțional. Nici Parlamentul și nici Guvernul nu puteau decide să facă altceva cu acești bani, să amâne referendumul sau să refuze organizarea acestuia. E un referendum prin care poporul român legiferează direct (se întâmplă foarte rar) și nicio autoritate nu poate să facă altfel.
Alții spun că referendumul restrânge noțiunea de familie sau reglementeaza iubirea. „Definiția familiei” (inexistentă în tema referendumului) e, bineînțeles, una retrogradă, medievală. Se interzice iubirea între homosexuali. E fără șanse orice luptă cu asemenea aberații. Să te pretinzi alfabetizat (și cu acces la internet!) și să susții asemenea flagrante minciuni e imposibil de înțeles în termeni de bună-credință și onestă intenție.


Pe scurt, boicotarea referendumului nu va genera vreo economie la buget. Absența la vot nu înseamnă vot împotriva revizuirii Constituției. Înseamnă doar prostie. Inutilă. Și asta doar dacă admit că nu e ceva mai grav. O mentalitate periculoasă, potrivit căreia poporul nu trebuie lăsat să decidă pentru că e needucat, neinformat și manipulat. Bineînțeles, interdicția să se aplice doar poporului român. Alte popoare sunt educate, informate și e foarte bine că decid pentru țările lor.


Totuși, dacă tema e greșită, falsă sau manipulatorie, de ce nu vin oponenții ei la vot? Să demonstreze că sunt majoritari și să-și impună punctul de vedere. Boicotul nu e o opțiune. Pentru că democrația participativă nu e un moft. Nu te bagi, nu contezi. Ești cetățean major? Exprimă-te, fă-ți auzită opinia, mergi la vot!

Un gând despre “Referendumul din 6-7 octombrie 2018

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s