Are numai 6 ani.

Tentația e să îl asigur că va fi mândru. Are numai 6 ani.

Îmi mușc limba și mă gândesc că, pentru a mia oară, sunt un martor neputincios al lucrurilor care încep să dărâme identitate, voce interioară, cunoaștere de sine. Lucruri mari care se fărâmă prin cuvinte mici și nevinovate.
Nu acuz pe nimeni. Scoatem pe gură, mecanic, o mulțime de sintagme împletite deja subconștient în caracterul și acțiunile noastre: ” Mă dezamăgești!”, ” Ești iubirea vieții mele!”, „Să știi că mă superi, ai grijă!”, ” M-ai făcut fericit, copilul meu!”
Eu cred că povara bucuriilor și a dezamăgirilor noastre nu are ce căuta pe umerii copiilor. Nici mesajul că ei sunt iubirea vieții noastre. La nivel de subconștient ei înțeleg din asta ca sunt aici, în lume, ca să ne împlinească și să ne bucure pe noi. Că viața lor trebuie dusă în echilibristica emoțiilor noastre.
Rolul părintilor este să se umple pe sine singuri. Și cu autoiubire, și cu acceptare de sine, și cu responsabilitatea propriilor fericiri și dezamăgiri. E rolul oamenilor, în general.
Mă uit la copilul ăsta de 6 ani și mi-e teamă că deja poartă pe umeri tot ce tata n-a împlinit singur. Vreau să fie bun ca să mulțumeasca pe el.
Așa începe suferința condiției noastre pe pământ: cu uitarea că suntem noi cu sine, nenăscuți în niciun contract cu părinții noștri, nedatori cu nimic altceva decât cu a ne sluji nouă înșine, cu a ne împlini pe noi. De aici vin și empatia, și dăruirea, și nevoia de a-l ajuta pe celălalt. Din cât de bine ne-a învățat mama si tata că ne datorăm nouă înșine, nu lor.
Lumea va fi mai bună când mamele si tati vor înțelege asta: să se iubească pe sine prin sine, nu prin propriii copii.

2 gânduri despre “Are numai 6 ani.

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s