Doua lanturi de supermarketuri ar putea intra in Romania

Doua noi lanturi de supermarketuri ar putea intra in Romania din primăvară:

Nu mai putin de doua lanturi de supermarketuri ar putea intra in urmatoarele zile pe piata de retail din Romania dupa o lunga perioada de liniste pe piata de retail locala.Apetitul lanturilor de retail pentru Romania nu este deloc intamplator. Tara noastra domina blocul estic al fostelor state comuniste avand cel mai mare salariu mediu din zona: 524 euro.Mult peste Republica Moldova, Ucraina, Rusia, Bulgaria, Belarus, Tarile din Fosta Iugoslavie si surprinzator fiind aproape la egalitate cu Turcia, Grecia si Cipru desi au salarii medii mult mai mari comparativ cu Romania, nu mai sunt atractive pentru jucatorii din retail. In primul caz discutam de situatia economica si politica extrem de instabila si incerta, iar in al doilea caz discutam de o insula cu o populatie destul de redusa (aproximativ 1 milioan de locuitori) pentru care nu se justifica investitii majore in logistica si transport.

In primul caz este vorba de o posibila revenire a SPAR si chiar a diviziei de hypermarketuri Interspar. Lantul olandez a intrat in Romania in 2005 in sistem franciza fiind detinut de doi oameni de afaceri romani prin firma Astral Impex. Cateva greseli de management al spatiului, produselor si a pozitionarii au facut ca in 2009 compania sa intre in insolventa si sa iasa din Romania. Revenirea s-ar face sub umbrela gigantului Immofinanz care a inceput la Brasov construirea primului retail park Stop Shop din Romania.

Al doilea lant care ar putea intra in Romania chiar in aceste zile , este din portofoliul Enterprise Investors, companie care doar ce a vandut lantul Profi pentru suma de 533 milioane de euro. Reprezentantii polonezilor au anuntat ca urmeaza sa dezvolte in Romania un nou proiect de retail.
Conform datelor din portofoliul acestora, in afara de Profi ei mai detin la capitolul retail doar lantul (tot polonez) Dino. La nivelul intregii Polonii lantul opereaza 600 de supermarketuri. In Romania ar urma sa concureze cu ceilalti discounteri: Lidl si Penny.

Un gând despre “Doua lanturi de supermarketuri ar putea intra in Romania

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s