Un om invata din greseli.

O vorba din popor zice că un om deștept învață din greșelile altora, iar unul prost nu învață nici măcar din greșelile lui.

Din păcate se pare că nu societatea noastră are o capacitate foarte limitată de a învăța din greșelile trecutului, iar consecințele sunt din ce în ce mai nefaste.

Conform unui studiu ștințific publicat in PLOS Genetics, zilele trecute, se pare că în următorii 5-10 ani putem pierde al patrulea aliment de bază al planetei, bananele.

În anul 1903 exista un singur tip de banană de export, numit Gros Michel. În 50 de ani, o boală a distrus aproape complet plantaţiile de bananieri din soiul Gros Michel, producând pagube care, în banii de azi, s-ar ridica la peste 18 miliarde USD, arătându-ne că agricultura industrială, bazată pe monocultură este foarte periculoasă.

Însă industria nu s-a dorit schimbarea opticii, așa că răspunsul lor a fost să treacă la un alt soi și să creeze o altă dominație de monocultură, prin soiul cunoscut azi de noi, denumit Cavendish.

Cavendish, în acest moment reprezintă peste 95% din producția globală de banane, care nu este deloc neglijabilă. În aproape 120 de țări, se produc anual peste 100 de milioane de tone de banane, situând bananele pe locul 4 (după orez, grâu și porumb) pe lista alimentelor de bază al omenirii.

Studiul ne arată că o maladie foarte periculoasă pentru banane, care deja reduce producția globală cu aproape 40%, începe să devină din ce în ce mai virulent și aproape imposibil de combătut.

Este foarte greu de prezis ce se va întâmpla dacă scenariul cercetătorilor se adeverește, având în vedere că sute de milioane de oameni se bazează pe acest produs, pe banane pentru a supraviețui.

Cert este că agricultura globală în continuare este dominată de monoculturi, puțin rezistente la dinamica din ce în ce mai volatilă a proceselor ecologice din jur.

Întrebarea e, până când…

2 gânduri despre “Un om invata din greseli.

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s