Trei lucruri vreau sa constientizati

Esti nemultumit de comportamentul celui de langa tine, pui presiune asupra lui sa se schimbe, ii explici, ii spui ca vrei sa il ajuti, crezi ca se indreapta intr-o directie nepotrivita, plangi, faci crize, recurgi la santaj emotional si manipulare… insa, cu toate acestea, nimic nu se modifica.

Desi nu ai rezultate, continui sa te autoiluzionezi si sa speri ca poate maine va constientiza sau ca poate daca vei gasi o alta abordare vei reusi sa-l aduci pe „calea cea buna”. In tot acest timp suferi si il faci si pe celalalt sa sufere, traiti in conflicte si acuze reciproce, iar calitatea vietilor voastre are mult de suferit.

Trei lucruri vreau sa constientizati daca va suna cunoscut acest scenariu:

1. Ceea ce crezi tu ca este calea cea buna provine din felul in care percepi tu lucrurile. Orice comportament, oricat de disfunctional ti se pare tie, are in spate o motivatie foarte puternica pentru persoana respectiva. Da, si daca este vorba de consum de alcool sau de droguri, persoana care recurge la ele are o motivatie sa faca asta si nu poate sa renunte la ele fara sa schimbe ceva la cauzele care le determina.

2. Oare schimbarea pe care ti-o doresti de la cel de langa tine are in vedere in primul rand binele lui sau al tau? Te gandesti ca ti-ar fi tie mai bine daca s-ar schimba, nu-i asa? Si da, probabil ca iti imaginezi ca faci toate acestea pentru ca iti pasa de acel om, insa care este mai exact sursa motivatiei tale? Ce beneficii vei avea daca va disparea acel comportament la cel de langa tine? Oare ai dreptul sa le ceri altora sa fie asa cum iti doresti tu?

3. Imi imaginez ca ai mai citit faptul ca nu poti sa schimbi pe nimeni impotriva vointei sale, ca oamenii nu se schimba decat daca ei isi doresc acest lucru. In plus, vreau sa fii constient de faptul ca nimeni nu are nicio motivatie sa se schimbe daca nu considera ca are de fapt o problema. Iar in cazul in care acel comportament il ajuta sa supravietuiasca pe moment (sa isi modice starea de constiinta sau sa fuga din realitatea pe care nu o suporta) nu poate sa renunte la el fara sa il inlocuiasca cu altceva – ideal ar fi rezolvarea cauzei.

Sursa: Ursula Yvonne Sandner

Reclame

Un gând despre “Trei lucruri vreau sa constientizati

  1. Da,dacă vrei să fi mulțumit de viață ta şi în același timp îl lași pe celălalt în pace, că sigur va fi mai fericit fără cicăleala ta.Altfel , îți duci înainte frumoasa relație ,privind în urmă după anii şi ani, plin de regrete poate,frustrări şi vină tardivă.

    Apreciază

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s