Oamenii nu sunt egali

Oamenii nu sunt egali. Da, au drepturi si indatoriri egale din perspectiva sociala, insa fundamental, ca fiinte, nu sunt egali.

Fiecare om are personalitatea sa, caracteristici si atribute care ii exprima unicitatea si originalitatea. Oamenii sunt diferiti, fiecare este altfel intr-un fel sau altul.

Unii oameni se nasc cu mai multe posibilitati decat altii: provin din familii functionale, ori au nivel de inteligenta crescut, sau au acces la educatie si astfel pot sa aiba un start mai bun in viata. Insa toate acestea nu inseamna nimic fara efortul, ambitia si dorinta de succes a persoanei in cauza.

Alti oameni vin pe lume intr-un mediu nefast: familie saraca din punct de vedere material, disfunctionala, ori se nasc cu un potential mai scazut, sau nu au sustinere si acces la educatie. Dar toate acestea pot sa nu le defineasca viata, daca sunt dispusi sa depuna efortul necesar ca sa-si depaseasca conditia.

Traim in vremuri in care, indiferent de startul pe care l-am avut in viata, putem sa ne faurim viata pe care ne-o dorim. Unii mai usor, altii mai greu, insa orice este posibil.

Nu exista doi oameni care sa aiba exact aceleasi insusiri si aceeasi cale in viata. Pe cat de multe similitudini exista, pe atat de multe diferente sunt intre oameni.

Egalitatea, din perspectiva uniformarizarii oamenilor, este un nonsens. Fiecare om isi ocupa in viata locul la care aspira si pentru care munceste, indiferent de greutati si obstacole. In epoca in care traim, oamenii pot sa aiba orice cred ca merita si pentru care sunt dispusi sa depuna efortul necesar.

Si da, sunt oameni care muncesc mai mult si astfel au mai mult, si oameni care se declara victime neputincioase si renunta la lupta. Nici din aceasta perspectiva nu exista egalitate intre oameni.

Suntem diferiti unii de ceilalti, iar fiecare om obtine de la viata ceea ce crede ca merita si doar daca este dispus sa depuna efortul necesar

Reclame

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s