Religia este un sistem de credinte cu o puternica determinare culturala si geografica

Religia este un sistem de credinte cu o puternica determinare culturala si geografica. Te nasti intr-un anumit spatiu geografic si intr-o anumita familie si, fara voia ta, preiei de la cei din jurul tau credintele si programele lor mentale. Astfel, poti sa fii ortodox, catolic, hindus, musulman, evreu, budist, baptist, s.a.m.d.
Nu exista o singura religie universal valabila, ci doar dogme specifice fiecarei culturi in parte. Fiind dogme (adica credinte care nu pot fi supuse discutiilor sau criticii), oamenii dintr-o anumita cultura si le insusesc (de teama de pedeapsa si din dorinta de apartenenta la grup) si apoi le apara ca si cum le-ar apartine. De-a lungul istoriei, credinta oamenilor in diferite religii a dus la razboaie, crime, inchizitie, tortura, moarte…
Partea pozitiva a religiei este faptul ca tine sub control, intr-o anumita masura, natura salbatica a omului, ii ofera alinare in fata mortii, raspunde nevoii de transcendenta – oferindu-i promisiunea unei continuitati si a unei vieti mai bune dupa moartea corpului fizic, ii ofera alinare, sprijin, incurajare si ajutor care sa-l sustina sa depaseasca mai usor greutatile vietii, dandu-i omului speranta ca „acolo sus” cineva are grija de el.
Partile negativa ale religiei sunt discriminarea, ura, intoleranta, neacceptarea, segregarea, conflictele si razboaiele, dogmatismul care impiedica libertatea de gandire, inducerea notiunii de frica si de pacat care de multe ori paralizeaza viata, pasivitatea in fata incercarilor existentei si renuntarea – cu gandul ca va fi bine dupa moarte, iluzionarea si hranirea cu tot felul de credinte mai mult sau mai putin fanteziste, neasumarea responsabilitatii vietii proprii, etc.

Cel mai important aspect negativ este ca omul ramane intr-un stadiu infantil de dezvoltare psihica atunci cand are tot felul de credinte irationale de genul „eu nu am putere asupra vietii mele, totul este decis de o autoritate exterioara”, „nu-i nimic ca am gresit, imi cer iertare si voi fi salvat”, „nu trebuie sa gandesc cu mintea mea proprie, doar urmez ceea ce mi s-a spus sa fac si sa gandesc”… Din pacate, fanatismul religios ii rapeste omului capacitatea de a se dezvolta si de a gandi cu mintea sa proprie, de a deveni autonom si de a-si asuma propria persoana si propria sa viata.
Astfel omul urmeaza orbeste traditii stabilite de alti oameni candva in negura timpurilor, traieste dupa reguli fixe pe care le urmeaza de multe ori doar de fatada si superficial, iar toate acestea transforma fiinta umana intr-o clona, aproape fara constiinta de sine, a unui sistem care este departe de a fi perfect sau functional.

Daca iti doresti ca viata ta sa-ti apartina, daca doresti sa traiesti in acord cu unicitatea si originalitatea ta, daca doresti sa-ti descoperi misiunea si sa dai un sens propriu existentei tale, lasa deoparte credintele preluate de-a gata de la cei din jurul tau si incepe sa gandesti cu propria ta minte. Pune sub semnul intrebarii tot ceea ce crezi ca „stii”, gandeste-te daca rezonezi sau nu cu indoctrinarea la care ai fost supus fara voia ta si, pe acest drum, te vei descoperi pe tine si iti vei dezvolta o constiinta de sine proprie.

sursa: Ursula Yvonne Sandner

Reclame

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s