Epitafurile de la Săpânța, sursa de inspirație

Epitafurile de la Săpânța, au devenit sursa de inspiratie penru o suita muzicala realizata de un irlandez...Artistul irlandez Shaun Davey a compus suita muzicala inspirat de epitafurile de pe crucile de la Săpânța, creatiile sale urmand a fi prezentate pe 14 august, la Festivalul Drumul Lung Spre Cimitirul Vesel din localitatea devenita celebra datorita umorului din arta populara si a cimitirului.

Peter Hurley, inițiatorul festivalului ce se desfasoara in perioada 12-16 august la Săpânţa, a declarat ca 110 muzicieni din Romania si Irlanda vor interpreta creatiile lui , eveniment la care va fi si el prezent. Festivalul de traditie maramureseana a fost inclus într-un traseu turistic din care fac parte vizite la mesterii populari din zona, cu posibilitatea de a participa la atelierele de olarit, de sculptura sau de confectionare a unor instrumente muzicale.

Peter Hurley este un cetatean irlandez care s-a indragostit de România, si, care in urma cu o luna a auzit un bocet traditional romanesc. Astfel a decis sa faca ceva pentru ca aceste traditii sa fie cunoscute de cat mai multi oameni. „Cred că (tradiția voastră—n.r.) este ceva puternic și ceva viu. Dacă pierdeți tradiția, pierdeți ceva care vă definește ca nație”, a declarat Hurley într-o conferinţă de presă, potrivit agerpres.ro. Irlandezul spune că îşi doreşte ca manifestarea să se adreseze tuturor celor care au copii, dar mai ales celor care „în fișa postului, undeva, au o responsabilitate pentru viitorul civilizației rurale din România”.

Festivalul are un buget de 220.000 de euro, din care 180.000 provin din fondurile comunitare. Potrivit lui Hurley au fost multe persoane care au dorit sa ajute festivalul, dar care doresc sa ramana anonime, precum si cateva institutii care s-au oferit sa contribuie neconditionat.

Daca va aflati prin zona respectiva, in perioada mai sus mentionata, eu zic ca merita sa participati, ca si spectatori, desigur…

 

 

Reclame

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s