Când vor scădea contribuțiile?

Cu una dintre cele mai ridicate rate de impozitare a muncii din Europa, în România se promite de ani de zile reducerea contribuțiilor sociale. 

Fie că diminuarea a fost temă de campanie electorală, fie că a fost o promisiune a Guvernului nerespectată și tot amânată, ultimul termen țintă pentru reducere a CAS-ului este  1 octombrie, după ce inițial, numai anul acesta, scăderea ar fi trebuit să se producă de la 1 aprilie sau de la 1 iulie.

Iată câteva declarații date în anii anteriori care făceau din reducerea CAS o măsură sigură.

1.Reducerea CAS, dependentă de rezultatele bugetului

De exemplu, în mai 2011, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, spunea că diminuarea CAS-ului va depinde de rezultatele pe care bugetul de stat urma să le aibă în următoarele trimestre.

2.Scăderea CAS, cel târziu la începutul lui 2012

O lună mai devreme, respectiv în aprilie 2011, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Gheorghe Gherghina, declara atunci că cel târziu la începutul lui 2012 Guvernul va reduce CAS-ul.

La trei ani distanță, același secretar de stat afirma luni, despre sustenabilitatea reducerii CAS că anul acesta nu sunt probleme, pentru că Guvernul are în buget o sumă mult mai mare din colectarea taxei pe stâlp, iar anul viitor vor trebui luate unele măsuri pe linia colectării.

3. FMI: Autoritățile să fie sigure de existența banilor

Aducerea în atenția FMI a reducerii CAS făcea ca în 2011, mediul de afaceri să creadă tot mai mult în posibilitatea scăderii impozitării muncii.

Șeful misiunii FMI de atunci, Jeffrey Franks, declara legat de acest subiect că autoritățile române ar trebui să se asigure că există suficienți bani pentru 2011 și 2012 înainte de a lua o măsură precum cea de reducere a constribuțiilor la asigurările sociale.

„Am discutat această problemă cu autoritățile și am convenit cu acestea că ar trebui sa vedem mai multe date fiscale pe 2011 pentru a vedea dacă există suficient spațiu pentru reducerea contributiilor sociale sau pentru alte masuri care sunt avute în vedere”, afirmat atunci Franks.

4.Guvernul Boc, promisiuni repetate de reducere a CAS

Și asta după ce pe parcusul anului 2011, premierul Emil Boc anunțase în repetate rânduri intenția Guvernului de reducere a contribuțiilor.

5.Reducerea CAS, susținută de UDMR

Aflat la guvernare în 2011, și UDMR susținea reducerea CAS, cu 3 puncte procentuale, proiect care devenea unul al coaliției.

De exemplu,  Laszlo Borbely – vicepreședintele UDMR declara, în mai 2011, că “în următoarea perioadă” coaliția va trebui să-și demonstreze „viabilitatea”, luând în discuție anumite proiecte importante, printre care și reducerea CAS cu 3-3,5%, UDMR avansând atunci termenul de 1 ianuarie 2012.

În 2014, primul termen avansat de Guvern pentru reducerea  CAS a fost 1 aprilie, odată cu introducerea taxei pe combustibil.  Și de data aceasta, măsura a fost amânată pentru 1 iulie.

6.FMI, de acord cu reducerea CAS

La începutul lunii iunie, ministrul Economiei, Constantin Niță,afirma că delegația Fondului Monetar Internațional va fi cu siguranță de acord cu propunerea Guvernului României privind reducerea contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale de la 1 iulie 2014.

7.Un obiectiv zero al ministrului de Finanțe

Și asta în timp ce, recent, ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, a declarat că obiectivul zero este reducerea contribuțiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale.

8.1 octombrie 2014, un nou termen pentru reducerea CAS

Surpriza a venit însă din partea FMI care, potrivit declarațiilor guvernanților, nu a fost de acord cu reducerea CAS.

Premierul Victor Ponat a anuntat săptămâna trecută că Guvernul a decis scăderea CAS cu 5% de la 1 octombrie. Reducerea CAS era astfel din nou amânată, de la 1 iulie, la 1 octombrie 2014.

Reclame

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s