Cazinoul, mai aproape de forma din 1910

#Cazinoul, mai aproape de forma din 1910

Lucrările la Cazinoul din Constanța au intrat în etapa de expertizare a planșeelor dintre subsol și parter. Echipele de constructori au montat schelele în sala restaurantului dinspre mare unde vor fi înlocuite inclusiv ferestrele, după modelul original din anul 1910.

Reprezentantul Primăriei Municipiului Constanța, dl. Arh. Radu Cornescu, ne explică în ce constă această etapă extrem de importantă în procesul de restaurare.

“Cazinoul va reveni cât mai aproape de forma din 1910 când a fost inaugurat. Ferestrele din sala restaurantului dinspre mare vor fi refăcute, așa cum le vedem în cărțile poștale vechi. Cele 5 ferestre care sunt acum cu boltă vor fi desființate și vor fi refăcute dreptunghiulare. Și împărțirea ferestrelor în sine va fi refăcută după același design ca cel din 1910. Tot în sala restaurantului se lucrează încă la planșeul între subsol și parter, dar au fost montate și schele pentru remodelarea ferestrelor, dar și pentru a se studia plafonul dintre parter și etaj. În vederea stabilirii gradului de degradare s-au făcut teste asupra materialelor existente. Au fost făcute sondaje pentru a se vedea care este starea grinzilor metalice și la planșeul dintre parter și etaj. Grinzile pot fi corodate și se vor expertiza pentru a se decide dacă vor fi înlocuite sau doar consolidate. Această etapă care se execută la plafon este foarte dificilă, deoarece aici, față de subsol, tot plafonul este plin de ornamente. Specialiștii vor lua mulaje după toate aceste decorații pentru a le reface conform cu cele originale. Etapa care se realizează acum este una foarte importantă, dar și migăloasă. Știu că lumea este nerăbdătoare să vadă Cazinoul restaurat. Toată partea aceasta în care se decopertează tencuieli, plafoane, ziduri, stâlpi este cea în care constructorii colectează informații exacte din orice punct al Cazinoului și va dura câteva luni pana va începe restaurarea propriu-zisă”.

În paralel, în aceste zile se execută lucrări și la acoperișul Cazinoului care va fi decopertat și refăcut în totalitate.

 

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s