Anxietatea sociala este o afectiune destul de intalnita. Este adevarat ca in anumite momente este normal sa simti un anumit disconfort in preajma oamenilor. Acest lucru este cauzat de prezentari importante in fata unui public, atunci cand te adresezi unei autoritati sau alte cazuri asemanatoare.
Aceasta afectiune devine o problema de natura medicala atunci cand nu poti intretine nici macar interactiuni obisnuite chiar si cu persoane pe care le cunosti.
Anxietatea sociala se traduce printr-o stare de teama excesiva ce conduce la intreruperea sau abandonarea diverselor activitati obisnuite. Nu doar teama este resimtita in cazul persoanelor care sufera de aceasta afectiune psihica, ci si rusinea sau senzatia permanenta de neincredere in fortele proprii sunt stari resimtite intr-un mod pregnant.
Chiar daca nu i se acorda o mare importanta sau de multe ori nu este sesizata ca fiind o problema, este indicat sa apelezi la ajutor de specialitate, mai exact la psihoterapie. Un punct de reper este cabinetul Daniel Ivan deoarece este ideal mai ales daca vine vorba despre fobia sociala. Sedintele de psihoterapie se pot solicita si efectua direct in mediul online pe danielivan.ro.
Ce simptome iti arata ca suferi de anxietate sociala?
Anxietatea sociala este o frica accentuata cauzata de ideea de a relationa cu persoanele din jur. Trebuie insa mentionat faptul ca anumite boli fizice sau consumul de stupefiante nu se incadreaza in simptomele acestei afectiuni. Prin urmare, starile generale resimtite atunci cand suferi de anxietate sociala sunt:
*evitarea persoanelor care te-ar putea critica.
*teama de esec si de parerile celor din jur insotita de stari de jena nefondate.
*teama de a fi in prezenta persoanelor necunoscute.
*evitarea situatiilor sociale de orice tip.
*aparitia sentimentului ca nu iti poti controla emotiile sau comportamentul.
*teama de a relationa cu oamenii iti influenteaza activitatile obisnuite precum cele practicate la locul de munca sau pur si simplu efectuarea cumparaturilor.
Terapia cognitiv comportamentala – o solutie terapeutica eficienta
Serviciile de specialitate, adica cele oferite de un psiholog avizat, te vor face sa iti infrunti aceasta teama. Pe danielivan.ro gasesti informatii legate de terapia cognitiv comportamentala deoarece psihologul Daniel Ivan este specializat in aceasta ramura a psihoterapiei.
Terapia cognitiv comportamentala se bazeaza pe ameliorarea simptomelor psihice si rezolvarea problemelor.
Mai cu seama este un mod de terapie centrat pe propria persoana. Acest lucru inseamna ca determina constientizarea emotiilor si a gandurilor proprii, concluzia fiind aceea ca problemele sunt proiectate de propria perceptie si persoanele din jur nu au nimic de a face cu anxietatea sociala cu care te confrunti. Astfel, gandurile negative sunt orientate spre solutii si spre o schimbare a modului de gandire intr-o maniera treptata, ghidata eficient. Una dintre tehnicile practicate in cadrul sedintelor de terapie comportamentala este metoda expunerii. Anxietatea sociala este in esenta o fobie si fiecare fobie se trateaza prin expunerea treptata intr-un mediu controlat – in acest caz se face refrire la diferite situatii care provoaca un disconfort in relatiile cu persoanele din jur. La inceput aceasta confruntare gradata si repetata cu situatiile problematice se face imaginar, trecand apoi treptat in mediul real.
Psihoterapia si modificarea stilului de viata sunt solutii optime care merita sa fie adoptate in cazul afectiunilor de anxietate sociala. Sfaturi, recomandari si informatii suplimentare gasesti pe site-ul oficial al cabinetului mentionat – danielivan.ro.