Servicii de RMN profesionale se gasesc doar la Romgermed!

Examinarea RMN sau examinarea imagistica prin rezonanta magnetica nucleara este o metoda eficienta, iradianta si neinvaziva de diagnostic. Aceasta metoda utilizeaza un camp magnetic si unde de radiofrecventa cu ajutorul carora se pot vizualiza diferite organe si tesuturi ale corpului uman.

Pricipiul de functionare al RMN al imagisticii prin rezonanta magnetica nucleara este urmatorul: asa cum spune si numele, functionarea se bazeaza pe un fenomen fizic care se numeste rezonanta magnetica nucleara. Aceasta metoda a fost descoperita de Isidor Rabi, care a fost rasplatit cu Premiul Nobel pentru Fizica in anul 1944. Fenomenul acesta se observa in momentul in care o substanta esta plasata intr-un camp magnetic unde sunt aplicate unde radio.
rmn

Ce aparat se foloseste pentru RMN si cu ce scop?

Aparatul de RMN este unul de mari dimensiuni si are o forma cilindrica. Acesta creeaza un camp magnetic foarte puternic in jurul pacientului. Impreuna cu unde radio, campul magnetic modifica alinierea naturala pe care o au atomii de hidrogen din organism. Este realizat un camp magnetic, iar catre scanner sunt trimise unde radio. Aceste unde radio ajung la nucleul atomilor din corpul pacientului, modificandu-le pozitia normala. Cand acestia se intorc in pozitia corect, trimit semnele radio, semnale care sunt primite de un computer care le analizeaza foarte eficient si le transforma intr-o imagine 2D sau 3D utilizand o formula matematica. In final, imaginea unui organ apare pe monitorul aparatului de RMN.

Cum trebuie sa te pregatesti pentru RMN?

In general, medicul o sa va solicite sa nu mancati cu 3-6 ore inainte de testarea RMN. In cazul in care nu vi se fac alte recomandari, va puteti urma fara probleme rutina zilnica, iar daca sunteti sub tratament medicamentos, il puteti continua.
Anumite investigatii pot necesita administrarea orala sau injectarea, de catre medicii specialisti, a unei substante de contrast care ajuta la o mai bune vizualizare a organelor.

Inainte de examinarea RMN trebuie sa va scoateti bijuteriile, ceasul, ochelarii, acele de par, agrafele, in principiu, orice obiect care poate contine metal. De asemenea, este important de stiut ca in timpul examinarii, anumite tatuaje realizate cu pigmenti metalici pot produce o senzatie de caldura locala.

In cazul in care, ati trecut recent printr-o interventie chirurgicala sau suferiti de vreo afectiune medicala trebuie sa anuntati medicul specialist.

Principalele afectiuni care pot fi depistate

Acest aparat de RMN este solutia eficienta pentru pacientii care sufera de:

  • Afectiuni cerebrale (accidente vasculare, tumori);
  • Afectiuni ale coloanei vertebrale (hernii de disc, patologie de cordon medular sau vertebrala;
  • Afectiuni ale sistemului musculo-scheletal (rupturi de menisc sau ligamente, artrita);
  • Afectiuni oncologice (cancer).

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s