Ordonanță de guvern: școlile de stat pot funcționa fără autorizație ISU.

S-a dat ieri o ordonanță care spune că școlile de stat pot funcționa fără autorizație ISU.

Școlile și grădinițele private, în schimb, nu pot funcționa făra ISU.

Pe cele publice Ministerul și ARACIP-ul le autorizează și acreditează fără obligația de a prezenta siguranța la incendiu. Deși în standardele lor anunțate pe site, scrie exact invers.

Pe cele private nici nu le primesc cu cererea de autorizare sau acreditare fără autorizarea ISu a Pompierilor.

Și unora și altora le e greu să ia autorizația pentru că standardele europene ISU nu se aplică pe 90% din clădirile actuale. 90% din școlile de stat nu au autorizația de la Pompieri. Nu e rea- voință de nicio parte, nici zgârcenie la investiții. Doar cauze obiective, de ordin arhitectural.

Standardele naționale de evaluare sunt, prin lege, aceleași. Nu există grile diferite de evaluare între școlile de stat și cele private.

Dar, de ieri, școlile private sunt pe față discriminate. Ele trebuie să fie mai catolice decât Papa.

Cum e să ai un sistem de educație la pământ, fără diversitate și inovație și să dai în cap singurelor încercări de resuscitare – cele din spațiul initiativelor private? Nesimțit și neconstitutional. Așa e.

Nu zic că toți privații fac treabă bună în educație. Rateuri avem peste tot, și la stat, și la privat. Numai că suntem și suficient de proști să sufocăm și singurele încercări „altfel”, cu tot felul de bețe în roate de 15 ani încoace.

Există sigur instrumente de validare a siguranței copiilor în școli, la o scară acceptabilă pentru toți. Trebuie numai un efort de gândire.

 

3 gânduri despre “Ordonanță de guvern: școlile de stat pot funcționa fără autorizație ISU.

    1. Mie mi se pare ca scolile si gradinitele de stat sunt discriminate, caci siguranta copiilor ar trebui sa primeze si sa va bucurati ca macar unele scoli si gradinite sunt obligate sa respecte standarde de siguranra.
      Semnalul de alarma ar fi trebuit sa fie tras nu in comparatie cu scolile si gradinitele private, ar fi trebuit tras pentru ca toti parintii care au copii in sistemul de stat sa ia act de pericolele la care le vor fi expusi copiii.

      Apreciază

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s