Ce trebuie sa stii despre principiile de functionare ale motoarelor electrice trifazate

motoare-electrice_7In ideea de a intelege mai bine cum functioneaza motoarele electrice trifazate, iti prezint mai departe principiile pe care acestea le au la baza. Inainte de toate, este important sa cunosti caracteristicile ce le sunt specifice, respectiv care determina constructia lor.
Trebuie mentionat despre cele doua parti principale specifice liniei de motoare electrice trifazate: rotorul si statorul. Gasesti cateva informatii succinte cu privire la acestea in randurile urmatoare, iar produse constand in motoare trifazate la Braco.
Statorul are la baza sloturile ce alcatuiesc circuitul de bobine in 3 faze. Acesta se conecteaza asadar la o sursa de curent alternativ, de asemenea in 3 faze. Referitor la bobine, se regasesc in sloturi pentru a favoriza campul magnetic rotitor dupa ce primesc curent.

Rotorul se caracterizeaza prin centrul laminat sub forma cilindrica, ce dispune de sloturi paralele care transporta conductorii. Acestia din urma se refera la acele bare din cupru, respectiv din aluminiu, de greutate, potrivite in sloturi, pe care le recunosti dupa capetele scurtcircuitate de inele. Despre acestea trebuie sa stii ca nu prezinta paralelism cu axa arborelui – sunt mai degraba putin oblice. Scopul acestei pozitii este de a reduce din zgomotul de mormait magnetic specific. De asemenea prezinta avantajul ca te ajuta sa eviti stagnarea motorului.

Cum functioneaza motoarele electrice trifazate?

In statorul motor se regasesc bobinele suprapuse care compenseaza intr-un unghi electric de 120 grade. Cand una dintre bobine – cea primara sau a statorului, va fi conectata la sursa de curent cu 3 faze, este favorizat campul magnetic rotativ care va roti cu viteza sincrona.

Iata care sunt secretele care stau in spatele procesului de rotatie. Raportandu-ne la legea lui Faraday, se realizeaza forta electromotoare indusa in orice circuit datorita ratei de schimbare a legaturii de la nivelul fluxului magnetic prin circuit. Aceasta se induce in bara rotorului de cupru si face posibila curgerea curentului prin rotorul conductor. La baza producerii acestei forte sta faptul ca bobinele din rotor, cel putin in cazul motorului de inductie, sunt inchise fie prin scurtcircuitarea inelului final si taierea campului magnetic rotativ, fie cu ajutorul unei rezistente externe.
De asemenea, e necesar de stiut ca generarea de curent este posibila datorita vitezei relative dintre conductorul rotor static si fluxul de rotatie. Potrivit legii lui Lenz, directia spre care se va roti rotorul va fi aceeasi ca in cazul anterior mentionat, in ideea de a reduce cauza.

Tot referitor la linia de motoare electrice trifazate, respectiv la principiul lor de functionare, se impune ca viteza rotorului sa nu o atinga pe cea sincrona care se realizeza la nivelul statorului. Se subintelege ca in conditiile in care vitezele ar fi egale, nu ar mai putea fi vorba despre o viteza relativa. In concluzie, nu am mai discuta nici de forta electromotoare, pentru ca aceasta nu ar mai fi indusa rotorului. In cele din urma, am concluziona ca nu va fi generata nici un fel de forta de rasucire. Trebuie sa existe acea diferenta care sa faca functionarea posibila – cunoscuta drept alunecare.

Daca pornesti in cautarea unui motor electric trifazat, acum ca stii ce principiu sta la baza functionarii sale, iti ramane sa te raportezi la avantajele pe care ti le poate oferi. Alege produsele comercializate pe site-ul https://bracomotoareelectrice.ro/ pentru a te bucura de functia de auto-pornire, de o optiune economica, o intretinere usoara, o constructie robusta si rezistenta pe masura.

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s