Pedagogia ar trebui să înceapă cu lecția 1

Înainte de a fi responsabil de conținutul disciplinei, de acuratețea lui, de planificarea lui, de transmiterea și exersarea lui, de aprofundarea și transferul cunoștințelor, un profesor este RESPONSABIL de ENERGIA pe care o proiectează ca om și pe care o aduce în clasă.
Copiii au încă emisfera dreaptă a creierului extrem de activă și eficientă în scanarea și interpretarea dincolo de cuvinte a stării emoționale, a puterii fiecărui om de a dărui energie celuilalt sau de a-l suge de vitalitate (prin judecăți, deconectare, puneri la punct, frică etc.)

Prin urmare, profesorii, ca orice altă ființă umană, se împart în două categorii: cei care umplu un copil și cei care iau de la copii: putere, vitalitate, încredere în sine.

Fiecare om pe lumea asta are un fel de recipient, de container interior în care unul sau altul pune energie sau soarbe din ea. Copiii n-au sisteme de apărare. Au doar mecanisme de adaptare față de cei care îi devitalizează: sunt obraznici, opoziționiști, nepăsători, introverți, plângăcioși, iertați etc.

În devenirea sinelui sau a ideii despre cine suntem fiecare, aceasta invizibilă energie, perfect procesată de emisfera noastră dreaptă, e fundamentul stării de bine sau de panică a amigdalei – acel centru de comandă a emoției care susține gândirea de calitate, inteligența, cogniția înaltă.

Pedagogia ar trebui să înceapă cu lecția 1
NU despre ce facem în clasă, ci despre cine SUNTEM în clasă.

Pe copii, nu cuvintele îi învață, ci starea omului care produce cuvintele.

Cred că va veni o vreme când omenirea o să realizeze de ce au intrat școlile în criză, de ce avem atâți copii dezangajați, agitați și neatenți.
Aceasta este o generație care aude două mesaje contradictorii și simultane: una spun părinții și dascălii lor, alta este și simte o mare parte dintre acești adulți. Semnale mixte, unul împotriva celuilalt. De ce ar fi copiii bine!?

Cred că ăsta e motto-ul pentru copiii noștri: Fiecare adult e răspunzător pentru ENERGIA pe care o aduce lângă copiii lui.

sursa: Oana Moraru, Helikon

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s