Salvatorul

Nu poti sa ii salvezi mereu pe oameni de ei insisi, de problemele si dramele pe care si le creeaza constient sau inconstient.

Multi oameni sunt tentati sa sara in ajutorul celor apropiati ori de cate ori acestia apeleaza la ei. Sigur, ei ajuta sau ii salveaza crezand ca le fac un bine, insa consecinta acestui tip de comportament este ca cel care cere ajutorul nu va invata sa se descurce singur, nu-si va asuma propria viata si va continua sa isi creeze mereu aceleasi

probleme. Ajutorul pe care il primeste il mentine intr-o stare de imaturitate si dependenta care ii face rau din toate punctele de vedere.

„Salvatorul”, la randul lui, este mereu epuizat si coplesit de probleme care nu il privesc. Energia sa este directionata spre rezolvarea problemelor „victimei”, iar ele ii rapesc timpul si focalizarea necesare pentru a-si vedea de propria sa viata.

Detasarea este sanatoasa pentru ambele personaje. „Victima”, nemaiavand sustinere, are la dispozitie doua solutii: fie nu isi mai creeaza problemele deoarece nu are cine sa i le mai rezolve, fie devine suficient de puternic incat sa le faca fata singur. Astfel, depaseste starea de neajutorare si dependenta, se maturizeaza si devine un adult autonom. „Salvatorul” invata sa delimiteze intre ceea ce il priveste si ceea ce nu-l priveste in mod direct, isi traseaza limite si granite sanatoase intre viata lui personala si viata altora, iar astfel, eliberat de poveri care nu ii apartin, poate sa isi directioneze energia vitala spre a creste si a se dezvolta in directia dorita de el.

Detasarea nu inseamna egoism. Ci inseamna sa te pui pe tine pe primul plan si sa ii respecti suficient de mult si pe ceilalti, astfel incat sa le oferi spatiul necesar sa invete sa isi asume si sa isi rezolve singuri problemele. Cu orice problema rezolvata si situatie depasita vor deveni din ce in ce mai puternici si mai bine adaptati existentei.

sursa:Ursula Sandner

Un gând despre “Salvatorul

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s