Oamenii isi amenajeaza teritoriul

Oamenii cu care iti petreci timpul frecvent, cei care fac parte din viata ta in mod constant, pe langa faptul ca te influenteaza mult, vor avea si pretentia ca tu sa te schimbi si sa fii asa cum isi doresc ei.

Noi oamenii avem dorinta sa ne amenajam „teritoriul” in care ne ducem existenta – astfel ca personalizam, dupa gusturile noastre, tot ceea ce ne inconjoara. Aceeasi tendinta o avem si cu oamenii din jurul nostru: dorim sa-i schimbam ca sa corespunda dorintelor si viziunii noastre.

Daca o persoana apropiata nu este asa cum vrem noi, daca gandeste sau se comporta altfel decat ne dorim noi (adica in dezacord cu pretentiile noastre egoiste), vom incepe sa-l criticam, sa-l devalorizam, sa-l santajam emotional, sa-l manipulam sau sa ne infuriem pe el pentru ca nu corespunde asteptarilor noastre.

De ce facem asta? Pentru el sau ca sa ne fie noua bine? Binenteles ca pentru noi, pentru ca sa ne fie noua bine, ca sa detinem puterea asupra lui si sa ne satisfacem egoul – sa ne demonstram ca noi stim mai bine.

Daca oamenii de langa tine iti cer sa te schimbi, sa fii altfel ca sa le fie lor bine, este timpul sa te gandesti daca esti sau nu in compania potrivita. Tu nu ai venit pe lume ca sa corespunzi asteptarilor si dorintelor altor persoane, ci ai venit ca sa traiesti viata pe care ti-o doresti, in acord cu sinele tau si cu autenticitatea ta.

Alege intelept oamenii carora le permiti sa te influenteze si sa faca parte din viata ta!

HAI sa aveti o zi minunata de primavara!

sursa articolului: Ursula Sandner

2 gânduri despre “Oamenii isi amenajeaza teritoriul

  1. Totusi, ma gandesc ca nu toti cei care ne inconjoara sunt perfecti iar noi niste egoisti ca le cerem sa se schimbe. Daca anumite comportamente ale unui prieten ma deranjeaza, comunicarea trebuie sa existe, sa ii spun asertiv in ce mod ma deranjeaza. Asta in speranta ca avem o relatie mai buna. Reciproca e valabila, accept remarci de la prieteni, le gandesc daca sunt adevarate si fac corectie asupra mea, acolo unde e cazul. Cand acest tip de relatie nu se manifesta, parasesc relatia.

    Apreciază

Spune ceva: