„Tribul” tau !

Ideea de trib, casta, familie, cerc de referinta si apartenenta exista de cand a aparut omenirea. Scopul lor este de a-l apara pe individ de amenintarile exterioare, de a-l sustine in supravietuirea sa, de a-i oferi spatiul in care sa se simta iubit, pretuit si valorizat.

Familia, relatia de cuplu si prietenii ar fi normal sa fie cei care iti desavarsesc fericirea si implinirea in viata, nu cei care iti aduc cea mai mare cantitate de stres si de suferinta. Si, cu toate acestea, se intampla exact asta: cei apropiati noua ne cauzeaza multa durere.

Motivele sunt multiple: dorinta de control si de posesivitate, egoismul, competitivitatea (da, exista concurenta intre parinti si copii, intre sot si sotie, intre prieteni s.a.m.d.), asteptarile nerealiste, manipularea, santajul emotional in numele „iubirii” etc.

Nu despre aceste motive discut acum, ci vreau sa iti atrag atentia asupra faptului ca in momentul in care nu te simti bine in „tribul” tau, probabil ca nu esti in tribul potrivit. Nu este normal sa suferi, sa te simti dispretuit, neacceptat, criticat doar pentru ca nu corespunzi asteptarilor altora, sa primesti „iubire” conditionat, sa fii victima manipularii, a santajului emotional prin inducerea sentimentului de vinovatie sau rusine ca vrei sa traiesti asa cum iti doresti, sa fii fortat sa faci compromisuri sau sacrificii pentru binele altora.

Nu, nu este normal. Normal ar fi sa deschizi bine ochii si sa vezi ca, uneori, ceea ce ti se spune ca este „sfant” nu este asa, din contra. Tu traiesti in iad si speri ca se va schimba ceva, daca te straduiesti suficient sau daca se va intampla un miracol. Dar el intarzie sa apara. Viata ta este un lung sir de suferinte si conflicte care iti rapesc bucuria de a trai si, pana la urma, sanatatea psihica si fizica.

Normal ar fi sa te inconjori doar de acei oameni care te accepta si te iubesc pentru ceea ce esti tu. De la acesti oameni poti sa primesti feedback-urile pozitive, dar si pe cele negative deoarece stii ca ei chiar ti le dau pentru binele tau si nu pentru ca vor ca tu sa te schimbi pentru a le satisface lor egoismul si nevoile.

Normal este sa te simti bine in viata ta si in cercul tau de apartenenta si de referinta. Orice altceva este o pierdere pretioasa de timp din viata ta.

sursa: Ursula Sandner

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s