Avem obsesia să controlăm

Peste cultura noastră relațională cu elevii şi peste mentalitățile noastre despre cunoaştere, toți banii şi programele metodice din lume s-ar topi sau evapora, ca ploaia de vară peste pietre fierbinți.

Avem obsesia să controlăm. Să ținem clasa în frâu. Să amendăm, să facem observații, să comandăm, să corectăm, să criticăm, să judecăm. Trei sferuri din limbajul adresării este inerent agresiv. Se consumă multă energie în tensiunea relațiilor şi foarte puțină în planificarea conținuturilor interesante. Învățarea devine un pretext pentru exersarea controlului adult.

Şcoala este un un bun măsurător al numărului de adulți neîmpăcați cu sine. În țara asta – prea multă nevoie de control, deci, prea puțin leadership şi inspirație.

O veche înțelepciune spune că cei care îşi iau rolul în serios sunt cei mai predispuşi să eşueze. Vocea schimbată, prețiozitatea, buzele strânse în control, nefirescul firii – sunt semnalmentele profesorului care se ia în serios, ca rol, ca reputație; se ia mai în serios pe sine decât pe copii şi ce se petrece în interiorul lor, în minte şi în emoție. În ambiția asta se consumă orice şansă autentică de conectare si comunicare.

Transformarea educației noastre începe cu trezirea dintr-o mare iluzie relațională. Aceea că noi, adulții, ne aflăm în jocuri de putere cu elevii. Ca să o facem, înainte de programe metodice, ne trebuie programe de dezvoltare emoțională şi socială a adultilor. Ore de respirație, concentrare, meditație, exerciții de integrare a copilului interior, de autoiertare, exerciții de iubire, de acceptare personală.

Utopic, da. Fără evoluție spirituală, însă, omul care stă cu fiica sau fiul tău în clasă, zi de zi, poate fi un om care îl trage în jos, chiar cu aparența formală a cunoaşterii organizate în caiet. O creştere pe dinafară şi-o cădere pe dinăuntru, mută, subtilă si fără martori.

sursa: Oana Moraru- Helikon

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s