De la altii: Depresia!

Depresia este o tulburarea psihica care afecteaza multe persoane. Uneori depresia se instaleaza ca si reactie la o pierdere sau la un soc existential, alteori depresia este o caracteristica care insoteste o persoana pentru o perioada mai lunga din viata sa.

Intotdeauna depresia este corelata cu sentimentul de neputinta, de neajutorare, de lipsa de control asupra propriei vieti. Persoanele depresive nu au incredere in ele insele, in puterea lor interioara, in capacitatea de a-si influenta destinul si existenta. Isi imagineaza ca sunt neajutorati sau neputinciosi in fata circumstantelor exterioare, a conjuncturilor in care se regasesc sau ca se afla la cheremul altor oameni ori a fortelor din exteriorul lor.

 

Fatalismul, lipsa de speranta, pesimismul, o perceptie negativa asupra sinelui si asupra vietii, incapacitatea de a da un sens existentei proprii (si asta tot pentru ca nu isi acceseaza puterea interioara), frica, agresivitatea, frustrarea, somatizarile, rezultatele scazute, inexistenta bucuriei, a scopurilor si a visurilor, toate acestea pot fi intalnite la o persoana depresiva.

Insa cel mai important lucru pe care vreau sa il retineti este ca depresia este in legatura directa cu sentimentul de neajutorare, de neputinta si de lipsa de control asupra propriei vieti. Aceste trairi sunt profund subiective, nu au legatura cu realitatea, ci reprezinta doar modalitatea prin care o persoana a invatat sa se raporteze la sine insasi si la destinul sau.

Da, putem invata neajutorarea in copilarie si sa nu o depasim odata cu atingerea maturitatii, sau putem sa ajungem la concluzia ca suntem neputinciosi, si ca atare sa devenim deprimati, dupa o serie de esecuri, de alegeri gresite, ori cand nu reusim sa ne atingem obiectivele.

Oricum ar fi, atat perceptiile cat si gandurile care au dus la depresie pot fi schimbate. In momentul in care incepem sa gandim altfel, cand ne asumam responsabilitatea pe de-a-ntregul asupra vietii noastre, cand nu mai cautam vinovati, cand nu mai plasam responsabilitatea in exteriorul nostru si nici nu asteptam solutii de la altii decat de la noi insine, cand nu ne acceptam soarta si devenim proactivi, adica incepem sa actionam si sa facem schimbari, putem sa depasim depresia. Daca nu putem sa facem asta singuri este bine sa apelam la specialisti – psihoterapeuti.

Nu este o chestiune de putinta, ci una de vointa.

Sursa: Ursula Yvonne Sandner

Reclame

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s