Interactiunile dintre oameni

Intalnesc frecvent in interactiunile dintre oameni, mai ales in relatiile de cuplu sau de familie, dar si in rest, un joc psihologic in care actorii se pozitioneaza in rolurile de „victima”, „agresor” si „salvator” (acest triunghi dramatic este descris pe larg si in literatura de specialitate).

Cel mai frecvent am intalnit aceasta situatie in relatiile de cuplu. Cum arata aceasta interactiune?

De exemplu, ea (sau el) are anumite asteptari, isi creeaza diferite scenarii in minte despre cum ar trebui sa fie sau sa se comporte partenerul (uneori i le comunica alteori nu), iar apoi daca persoana vizata nu este sau nu se manifesta asa cum „era de asteptat”, se naste o drama. Ea (sau el) spune ca se simte nedreptatita, sufera, plange, santajeaza emotional, este profund nefericita – pe scurt, este o victima. Cel care nu a corespuns nevoilor si dorintelor egoiste ale „victimei” este „agresorul” – pentru ca, nu-i asa, a refuzat sa-i faca pe plac victimei, astfel ca victima considera ca i-a facut rau. Pentru ca victima sa fie din nou fericita, trebuie ca agresorul sa-si recunoasca vina, sa-si puna cenusa in cap, sa se simta vinovat si rusinat pentru faptele sale reprobabile si sa cedeze lacrimilor „victimei”, iar astfel se transforma in „salvator”.

Ceea ce am scris mai sus este doar o singura variatiune a acestui scenariu, insa exemplele pot fi multe si diferite, cu aceeasi actori – victima, agresor si salvator.

Cine detine de fapt puterea in acest joc? Victima. Ea este cea care nu-si asuma responsabilitatea pentru propria viata si, pana la urma, pentru propria fericire, ea este cea care are tot felul de asteptari de la alti oameni, ea este cea care manipuleaza si santajeaza emotional, ea este cea care are nevoie de tratamente speciale si care dicteaza cum si ce ar trebui sa faca altii pentru ca ea sa fie fericita.

Nicio persoana nu este cu adevarat o victima, decat daca alege sa se simta asa. O victima nu-si asuma responsabilitatea vietii proprii, asa ca isi doreste sa-i determine pe altii sa faca asta pentru ea. De fapt victima este agresorul de cele mai multe ori.

Nimeni nu a venit pe lume ca sa traiasca pentru altcineva, nimeni nu este responsabil de fericirea altcuiva. Daca esti intr-o relatie si te simti bine alaturi de partenerul tau si il iubesti pentru ceea ce este, este perfect. Daca nu, nu se poate face nimic, deoarece nu ai dreptul sa le ceri altora sa se schimbe pentru tine, sa fie sau sa se comporte in alt fel decat isi doresc ei, doar ca sa-ti faca tie pe plac.

In loc sa te lasi impresionat de lacrimile victimei, mai bine ai vedea manipularea, santajul emotional si dorinta de control din spatele lor.

Reclame

2 gânduri despre “Interactiunile dintre oameni

  1. Atitudinea noastra, ne diferentiaza, pana la finalul finalului. Ea ne sculpteaza interiorul, sinele nostru, ce suntem datori sa-l ducem spre progres, zi de zi. Frumoase ganduri, frumoase indemnuri la o mai pozitiva abordare a vietii.

    Apreciază

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s