Cazanele Mici, Tabula Traian

Pe malul sârbesc, în apropiere de Cazanele Mici, se găseşte de aproximativ 2.000 de ani o placă memorială antică numită Tabula Traiana. Placa este fixată în piatră şi pe ea sunt reprezentaţi doi delfini plutind şi un vultur pe cer. Figurinele şi ornamentele sunt sculptate în relief, iar scrisul este cioplit în piatră.

Tabula Traiana este unul dintre monumentele foarte bine conservate în zona Defileului Regiunii Porţilor de Fier, un monument care evocă pe de o parte victoria Împăratului Traian în urma războaielor cu dacii, iar pe de altă parte un efort considerabil de a realiza în stânca din zona Porţilor de Fier un drum pentru ca armata romană să poată ajunge în zona Daciei, înainte de primul război, în anul 101.

Este singura din cele 10 de acest gen care au fost realizate în epocă și care s-au păstrat până în zilele noastre. Cercetătorii susțin că o parte din aceste tabule s-au mai păstrat până în secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea.
Tabula a fost descoperită în anul 1961, atunci când autorităţile de la acea vreme au luat decizia ca întreaga zonă să fie cercetată din punct de vedere arheologic atât în România, cât şi în Serbia, dat fiind faptul că se intenţiona începerea lucrărilor la hidrocentrala Porţile de Fier I şi se ştia faptul că o serie de vestigii urmau să fie acoperite de apele Dunării.

Înaintea construcţiei barajului Porţile de Fier I, acest monument a fost mutat de la locul de origine și pentru a putea fi salvat a fost ridicat la o înălţime de aproape 30 de metri, pe amplasamentul actual. Tabula are o lungime de 4 m şi 1,75 m înălţime. Cu siguranță o replică a acestei tabule s-a aflat şi pe malul românesc.

În traducere, textul Tabulei sună astfel : ” Împăratul Caesar, fiul divinului Nerva, Nerva Traianus Augustus Germanicus, preot suprem investit cu puterea de tribun a IV a oara, părinte al patriei, consul a III a oara, spărgând munţii a durat drum de-a lungul fluviului” .

Monumentul poate fi zărit și de pe drumul național 57 care face legătura dintre Orșova și Moldova Veche, însă pentru al vedea mai bine o mică călătorie pe Dunăre nu ar strica: fie că o faceți cu plecare de pe malul românesc, fie de pe malul sârbesc al fluviului

sursa: ROmania, despre o iubire

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s