Ziua Femeii şi Ziua Bărbatului, sărbători legale

Ziua Femeii şi Ziua Bărbatului ar putea deveni sărbători legale, potrivit unui proiect de lege întocmit pe baza unei iniţiative cetăţeneşti care prevede instituirea zilei de 5 mai ca Ziua Bărbatului şi declararea celor două date drept sărbători legale.
Ziua Femeii şi Ziua Bărbatului ar putea deveni sărbători legale
În expunerea de motive a iniţiativei publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 217/ 21.III.2008, se arată că, deşi femeia şi bărbatul sunt consideraţi egali, este „curios” faptul că numai femeia are o zi dedicată ei, nu şi bărbatul.
Mai mult, se precizează că, dacă Ziua Femeii este şi ziua mamei, Ziua Bărbatului va fi şi ziua tatălui. Pentru această sărbătoare este propusă ziua de 5 mai, care ar urma să fie şi una liberă. „(…) studii şi statistici internaţionale atestă faptul că românii au cea mai accentuată stare de stres din Europa. Un popor stresat poate deveni, în timp, neproductiv. Introducerea a două sărbători legale ar putea avea un efect benefic pe termen lung: ziua liberă ar asigura un moment binevenit de respiro, pe deplin legitimat, în urma căruia cu toţii am reveni mai motivaţi la activităţile obişnuite”, se arată în expunerea de motive.
În plus, iniţiatorii spun că „România are cele mai puţine sărbători legale din întreaga Uniune Europeană: doar opt zile pe an”. „Slovenia are 18, Slovacia 15, Bulgaria 13, Polonia 12, Austria 15, Malta 14, Franţa 11 etc.”. „Instituirea în premieră în România a unei Zile a Bărbatului, cât şi refacerea în sărbătoare a unităţii primordiale a omului, prin dubla sărbătorire a femeii şi a bărbatului, vor fi un câştig istoric şi de imagine pentru ţara noastră”, mai susţin iniţiatorii proiectului.
Potrivit propunerii legislative depuse spre dezbatere Parlamentului României, zilele de 8 martie (Ziua Femeii) şi 5 mai (Ziua Bărbatului) vor fi declarate zile libere.
Pentru depunerea iniţiativei legislative s-a format un Comitet de iniţiativă în condiţiile art. 74 din Constituţia României şi potrivit Legii nr. 189/1999 privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni. Toţi cei 10 membri ai Comitetului de iniţiativă sunt domiciliaţi în Bucureşti.

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s