O noua perla a turismului, in Sibiu!

Proiectul pentru renovarea caselor din Târnăvioara, sat ce aparţine de Copşa Mică, este iniţiat de primăria acestui oraş, Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC) Sibiu şi Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”.

Localitatea are aproximativ 100 de case, iar planul prevede ca studenţii arhitecţi să elaboreze schiţe pentru ca lucrările de renovare să urmărească redarea aspectului pe care aceste locuinţe îl aveau acum 150 de ani, atunci când au fost construite.

În cadrul unei şcoli de vară organizate aici, zece studenţi au desenat fiecare casă în parte. Reamenajarea ar presupune, printre altele, şi demolarea porţilor de fier cu plastic, înlocuirea termopanelor cu tâmplărie PVC albă cu ferestre în stil tradiţional şi îndepărtarea soclurilor din marmură şi ciment.

”Nu e prima tentativă de a schimba ceva la Târnăvioara. Acolo sunt trei străzi, una săsească, una românească și una țigănească, iar zona a fost mereu izolată de restul comunității. Eu am zis să valorificăm patrimoniul cultural, pentru că la case nu s-a intervenit prea mult. Sunt tot ca acum 150 de ani și eu am în minte exemplul de la Viscri și așa vreau să fac și aici. Vrem să facem un punct turistic important din Târnăvioara. Acum încercăm să accesăm niște fonduri pe un proiect de patrimoniu în valoare de 800.000 euro. Noi încercăm să tot obținem bani, dar dacă nu reușim o să renovăm pe banii primăriei câte două case pe an și chiar dacă o să dureze zece ani până termin proiectul, tot îl duc la bun sfârșit“, spune primarul Tudor Mihalache, citat de turnulsfatului.ro.

Planul cuprinde și accesarea unui fond de meserii, adică să fie pregătiți oameni din zonă pe meseriile necesare procesului de renovare și așa să existe și mână de lucru.

Autorităţile au luat legătura şi cu comunitatea saşilor plecaţi în Germania, iar o familie a fost convinsă să cumpere şi să renoveze o casă veche din Târnăvioara. O altă familie, din Mediaş, s-a mutat recent şi face acelaşi lucru.

Sursa:http://ro.stiri.yahoo.com/

Reclame

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s