Germania, masuri care pot împiedica răspîndirea Covid

Germania a făcut o chestie de mare bun simț. A pus pe lista măsurilor care pot împiedica răspîndirea Covid și banala aerisire a camerei. Cu cît mai viguros, cu atît mai bine. De preferat, deschis în două părți diferite ale casei, să se facă vînt, să răscolească tot aerul, să-l primenească. Nimic deosebit pînă aici, just good ol’ common sense.

De aici, însă, se deschid două căi de discuție. Una culturală, una sanitară.
Cea culturală privește reticența absolut paranoică a poporului nostru la adresa curenților de aer. Un popor eminamente agricol și terestru, vîntul pentru noi este curat satana, maică. Spre deosebire de popoarele de marinari, unde vîntul este o realitate zilnică și un instrument al naturii pe baza căruia își cîștigă traiul, în România vîntul este o mare bestie și un mare demon.
Nu poți să recomanzi românilor să aerisească. Doamne ferește! Mai bine îi bați cu nuiaua pe părțile sensibile. Cum să stau cu geamul deschis? Cum să deschid două geamuri? Vrei să mor?
Sîntem un popor foarte foarte curentofob. Deci această măsură de protecție cu siguranță se va lovi de o rezistență pătimașă, deși e ușor de aplicat și foarte eficientă.
Așa ajungem și la al doilea subiect al discuției, cel sanitar.
Implicit, dacă spui că e bine să aerisești, recunoști de fapt că această problemă covid este una a spațiilor închise, cu aer stătut. Aerul de afară dispersează rapid Covidul în volume impresionante, scăzîndu-i puternic densitatea și astfel scăzînd puternic riscul de a da nas în nas cu el afară. Puterea matematică a funcției de gradul trei, căci volumul e o astfel de funcție, iar densitatea de distribuție a covidului este funcție inversă: unu pe x la a treia.
Germanii, acești mari ingineri ai omenirii, ne spun asta: afară covidul nu pune probleme. Doar noi sîntem mai tîmpiți și mai panicarzi decît prevede Codul Fiscal și impunem purtarea măștii pe afară, prin marile spații publice.
În loc să păstrăm această rigoare doar acolo unde covidul pîndește, la interior, noi sîntem mai milițieni chiar și decît rigizii de nemți și sîntem tentați să impunem măsuri cretine, pe logica stupidă: covidul lovește necruțător afară, purtați masca oriunde, oricînd.
Da, da. Cum să nu. În marile volume de aer, acolo unde covidul se disipă în vînt.
Unde să punem masca? La 100 de metri de școală? Poate la 50 de metri de școală. Poate la 30. Poate la 75. Bariere absurde, arbitrare, căci nici naiba nu știe de ce 100 de metri sau 50 sau 37,3. Un alt exemplu de milițieneală plăvană, de tipul celei cu pusul imnul de stat la megafon.
Criza a scos multe lucruri urîte în societatea românească. Sîntem o țară guvernată de mediocritate, de prostie, de abuz. Ne conduc oameni fără studii și fără bun simț, care impun reguli cretine, ce îndepărtează lumea de autoritate, în loc să o facă să fie compliantă.
Ghinion.
sursa: Mirel Palada

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s