Nașterea neasistată medical era, în Evul Mediu

Nașterea neasistată medical era, în Evul Mediu

Întrerup un pic seria postărilor zen, pentru că taman ce-mi aterizară ochii pe un articol de pe un blog scris de o doamnă ( nu dau nume) care descrie experiența ei înălțătoare de a naște acasă, în apă, sub ochii băiețelului de 5 ani pe care încă îl alăptează (!). Nu discut trauma cu care rămâne puștiul, de 5 ani, după ce și-a văzut mama plină de sânge, agonizând de durere; pentru asta există terapie. Dar aș vrea să le amintesc două lucruri ăstora care o ard „daaaaaaaaa, ce frumoooooos, să revenim la natură, să naștem acasă, dă-i încolo de doctori, să nu ne vaccinăm, că n-avem nevoie, să trăim ca Adam și Eva înainte de șarpe și măr”.

1. Nașterea neasistată medical (aici includ moașa, care sper să revină spectaculos în peisajul obstetricii din România) era, în Evul Mediu, principala cauză a decesului femeilor gravide și/sau a nou-născuților.

2. Bolile contagioase (pentru care acum există vaccin) erau, tot în Evul Mediu (și mai recent, în mediile sărace) una dintre principalele cauze ale mortalității infantile.

Eu știu că evoluția omenirii e ciclică, da’ așa puțin a durat tura asta de progres?

PS. 1. In cronicile autohtone cu privire la acu’ vreo câteva secole se găseste foarte des formularea: X a avut opt copii, doi au trăit, asta cu referire la genealogia nobiliară. Că la plebe nu contabiliza nimeni…no, tăt la fel a fi si la noi amu’.

2. M-am ambiționat să citesc până la capăt articolul doamnei, să văd până unde merge prostia omenească. E infinită.

5 gânduri despre “Nașterea neasistată medical era, în Evul Mediu

  1. Daca dupa ce naste in cada nu imbuteliaza apa si nu o vinde nu am facut nimic. O bate la fund aia de face tablouri din ce rezulta la menstruatie. Dar intrebarea e totusi alta… Ce spanac mai suge pustiul de 5 ani de acolo?

    Apreciază

  2. Mancam noi cacat ca bunicii si parintii nostri sunt ignoranti si voteaza PSD, dar am impresia ca generatiile astea de parinti new-age sunt de o mie de ori mai prajite la caputz. Adica bravos, nu esti votant PSD, nu esti Antenist, esti progresist, liber, simpatic, si eventual tratezi cancerul cu suc de portocale si nu iti vaccinezi copilul pentru ca a citit Olivia Steer niste statistici secrete pe care nu ti le arata pentru ca daca ti le arata nu mai sunt magice si ascunse adica deloc existente. I tell you, we are fucked. Intr-o sutica de ani nu mai suntem pe planeta asta.

    Apreciază

Spune ceva:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s