Suferinta autoindusa nu trece de la sine

In decursul vietii durerea sau suferinta este inevitabila. Trecem prin diferite situatii care nu ne sunt pe plac, pierdem fiinte dragi, ne confruntam cu esecul s.a.m.d. Toate aceste momente definesc o existenta normala umana. Insa ele sunt doar momente pe care le depasim si le integram intr-o perioada mai scurta sau mai lunga de timp.
Pe de alta parte, exista suferinta continua la care ne supunem singuri atunci cand stam in situatii disfunctionale sau toxice: relatii de diferite tipuri, job-uri cu care nu rezonam, tipare mentale si ganduri pe care le hranim si care ne determina sa accesam emotii negative etc.
Acest tip de suferinta autoindusa nu trece de la sine, fara sa actionam si sa schimbam ceva in felul in care gandim si traim. Ea nu are nicio valoare evolutiva, nu ne ajuta la nimic, ci este doar o forma de autoabuz la care ne supunem constient sau inconstient. Suferinta pe care o accepti, pe care ti-o induci singur obligandu-te sa stai in diferite situatii negative, nu-ti aduce nimic altceva decat boala fizica si psihica.
Atunci cand suferi inseamna ca este necesar sa schimbi ceva la tine, la gandurile si perceptiile tale sau la felul in care traiesti. Suferinta este un semnal de alarma care te invita la constientizare si schimbare. Scopul firesc este eliberarea de suferinta, nu acceptarea ei.
Gandeste-te ca atunci cand esti bolnav fizic iti doresti sa faci orice pentru a te insanatosi. De ce procedezi altfel atunci cand este vorba de suferinta psihica? De ce continui sa accepti, sa crezi ca este ceva benefic in „a-ti duce crucea” sau in a te autoabuza la nesfarsit?
In plus, atunci cand traiesti pe o frecventa negativa, cand viata ta este presarata de durere, frica, tristete, depresie, furie, frustrare, nemultumire, vei atrage si mai multe situatii care rezoneaza cu starea ta actuala.
Nimeni si nimic nu te poate salva de tine insuti, miracolele nu se intampla fara ca tu sa actionezi si nu vei primi niciun premiu sau vreo statuie pentru tot ceea ce alegi sa induri.
Vrei sa fii linistit, fericit si impacat cu tine insuti? Cauta sa te eliberezi de suferinta – fie prin schimbarea felului in care traiesti, fie prin modificarea gandurilor si perceptiilor tale.
sursa: Ursula Sandner

Un gând despre “Suferinta autoindusa nu trece de la sine

  1. Am senzatia ca sunt si situatii de care oricat ai fugi,ele te urmaresc fara nicio intrebare.Te coplesesc pana le accepti si lasi totul asa in voia UNIVERSULUI.Crede-ma ca am facut orice,absolut orice,am fugit,am blocat,ignorat,rugat,plecat,no way.Am ajuns sa accept totul asa cum vine pt a se termina in liniste ceea ce trebuie terminat,consumat,pt ca asa vrea UNIVERSUL.

    Apreciază

Spune ceva: